Analysis of production/inventory system under backorger correlated demand
Talebin yok satmaya bağlı olduğu durumda üretim/envanter sisteminin incelenmesi
  1. Tez No: 75748
  2. Yazar: Ş.NİLAY ARGON (TANIK)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Kontrolü, Değişken Talep, Rassal Tedarik, Rassal Süreçler vi, Inventory Control, Nonstationary Demand, Uncertain Supply, Stochas tic Processes IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ TALEBİN YOK-SATMAYA BAĞLI OLDUĞU DURUMDA ÜRETİM/ENVANTER SİSTEMİNİN İNCELENMESİ (Tanık) Argon, Ş. Nilay Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Refik Güllü Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Temmuz 1998, 75 sayfa Bu çalışmada, rassal talebin yok-satma ile ilişkili olduğu ve tedarik miktarının rassal olduğu dönemsel gözden geçirmeli bir üretim/envanter modeli incelenmiştir. Yok-satma durumu ortaya çıktıktan sonra müşterilerin ortak davranışlarını değiştirdiği gerçeğini göz önünde bulundurarak iki değişik talep dağılımının olduğu varsayılmıştır: yok-satmadan önceki ve sonraki talep dağılımları. Öte yandan, sistemden tamamen bağımsız olan rassal tedarik süreci bir Markov zinciri ile yönlendirilmektedir. Herhangi bir dönemde sipariş ya tamamen karşılanır ya da hiç karşılanmaz. Böyle bir problem için, belirli bir düzeye kadar ısmarlama politikaları altında sınırsız planlama süresi varsayan bir model kurulmuş ve yenilenme teorisi ile kesildi Markov süreçlerinin temel ilkeleri kullanılarak beklenen dönemsel kar fonksiyonu analitik olarak elde edilmiştir. Sayısal örnekler yoluyla beklenen dönemsel kar fonksiyonunun yapısı ve en iyi taban stok seviyesi, talebin ve tedariğin özel durumları için incelenmiştir. Çalışmada son olarak talebin tedarik durumuna bağlı olduğunu varsayan ve esas modelin bir uzantısı olan bir modelsınırlı ve sınırsız planlama süreleri altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF A PRODUCTION/INVENTORY SYSTEM UNDER BACKORDER CORRELATED DEMAND (Tanık) Argon, Ş. Nilay M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Refik Güllü Co-Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip July 1998, 75 pages In this study, a periodic review stochastic production/inventory model is an alyzed under backorder correlated random demand and uncertain supply. Con sidering the fact that customers alter their joint behavior after stockouts, we assume two different types of demand distributions: demand distribution before and after stockout. On the other hand, the stochastic supply process, which is external to the system, is governed by a Markov chain. In any period, supply may either be fully available or completely unavailable. For such a problem, an infinite horizon model is formulated under base stock policies and the expected per period profit is obtained analytically, utilizing the principals of renewal the ory and discrete-time Markov processes. By means of numerical examples, the structure of expected per period profit and the optimal base stock levels are in vestigated for special demand and supply structures. The study concludes with the analysis of an extension problem which is subject to demand dependent on supply information both under finite and infinite planning horizons. m