Bağlaşıklık (Codependency) deneyimlerinde benliğin keşfi: Bir yorumlayıcı fenomenolojik analiz çalışması
Discovery of self in codependency experiences: An interpretive phenomenological analysis
  1. Tez No: 757496
  2. Yazar: FURKAN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlaşıklık, bağlaşıklık deneyimi, fenomenoloji, benlik anlatısı, benlik sunumu, benlik kurgusu, Codependency, codependency experiences, phenomenology, self-narrative, self-presentation, self-construal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bağlaşıklık (codependency) bireylerin başka insanlarla etkileşimlerini sürdürebilmek için benlik duygularının kaybına varan kendini feda etme tutumlarını içeren ve sınırları muğlak bir davranış ve düşünce örüntüsüdür. Aşırı özgecilik, fedakârlık davranışı ve sosyal ilişkilerde bağımlılık gibi görüngülerle karakterize olan bağlaşıklık deneyimi, bireylerin sosyal ilişkiler başlatma ve sürdürebilmelerini zorlaştırmaktadır. Bu araştırmada bağlaşıklık her bir bireyin belirli düzeylerde deneyimleyebileceği sosyal bir fenomen olarak ele alınmış olup bağlaşıklığa ilişkin deneyimler yaşayan insanların sosyal dünyalarında bu deneyimlerini nasıl anlamlandırdıkları, bu deneyimler dolayınca benliklerini nasıl kurgulayıp sundukları keşfedilmek istenilmiştir. Bu araştırmanın problemi bireylerin bağlaşıklık ile ilişkili deneyimleri üzerinden benliklerini nasıl ve hangi biçimlerde kurguladıkları ve sunma eğiliminde bulunduklarıdır. Bu nedenle maksimum çeşitlilik örneklemi kullanılarak bağlaşıklığa ilişkin görüngüleri deneyimlediklerinden yana rahatsızlıklarını belirten çeşitli sosyo-ekonomik ve sosyokültürel statülere sahip 12 katılımcının kendileri ve deneyimleri hakkında beyanları analiz edilmiştir. Yorumlayıcı fenomenolojik analiz yönteminin kullanıldığı araştırmada bağlaşıklığa ilişkin deneyimlerinin bireylerin kendi benliklerini ifade etme biçimlerini ne şekilde ve yönde etkilediğine dair yarı yapılandırılmış nitel görüşmelerde bulunularak bulgulara erişilmiş ve ilgili literatürden hareketle analizlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Codependency is a pattern of behavior and thought that includes self-sacrifice attitudes that lead to the loss of sense of self in order to maintain interactions with other people, and whose boundaries are ambiguous. The experience of affiliation, which is characterized by phenomen a such as extreme altruism, and addiction in social relations, makes it difficult for individuals to initiate and maintain social relations. In this research, codependency is considered as a social phenomenon that each individual can experience at certain levels, and it is desired to explore how people who have experiences related to codependency make sense of these experiences in their social world, and how they construct and present theirselves through these experiences. The problem of this research is how and in what ways individuals construct and tend to present their selvest hrough their experiences related to codependency. For this reason, the self-construals, self-narratives and presentations of individuals with various socio-economic and socio-cultural statuses who indicate their discomfort since they experience codependency-related phenomena were analyzed using the maximum diversity sample. In the study, in which the interpretive phenomenological method was used, the findings about how and in what way the experiences of codependency affect the way individuals express their selves were accessed through findings and analyzed.