İlkokul sosyal bilgiler dersinde Jeopardy destekli öğretimin öğrencilerin akademik başarıları ve derse ilişkin tutumlarına etkisinin incelenmesi
Examinition of the effect of Jeopardy education on academical success and attitude in the elemantary social studies
  1. Tez No: 757536
  2. Yazar: HANDE EKLEME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR GÜRDOĞAN BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, Jeopardy, Sosyal Bilgiler, Bilgi yarışması, Digital game, Jeopardy, Social Studies, Quiz show
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Teknolojik imkânlar doğrultusunda geliştirilen ve etkin bir öğretim materyali olarak kullanılan dijital oyunlardan biri; televizyon dünyasında bilgi yarışması olarak doğan Jeopardy adlı uygulamadır. Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf Sosyal Bilgiler dersinde Jeopardy destekli öğretimin öğrencilerin akademik başarı ve derse ilişkin tutumlarına etkisinin incelenmesidir. Açıklayıcı karma araştırma modeli kullanılan bu araştırma; Eskişehir ili Sarıcakaya İlçesi Fatih İlkokulu'ndaki 4. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 15 deney ve 15 kontrol grubunda olmak üzere toplam 30 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Jeopardy ile öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile mevcut yaklaşımla öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı ve tutum testleri kıyaslamalarında istatistiksel anlamlı bir farklılık tespit edilememiş ancak ortalamaların deney grubunda daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin Jeopardy oyunundan hoşnut kaldığı; oyunla sağlanan rekabet ve iş birliğinin heyecanlı bir sınıf atmosferi oluşturduğu ve oyunu diğer birçok derste de oynamak istedikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the digital games used as an effective teaching material and developed in accordance with technological opportunities is Jeopardy which was born as a quiz show in broadcasting. The purpose of this research is to examine the effect of Jeopardy-supported instruction on students' academic achievement and attitudes towards the course in the fourth grade Social Studies course in primary school. Research is carried out by adopting explanatory mixed method and studied with 4th grades of Eskişehir Province Sarıcakaya County Fatih Primary School. The participants were consisted of 30 students; the experimantation group was consisted of 15 students and the control group was consisted of 15 students. Academic success scale that prepared by researcher, attitude scale that prepared by Kalın and Topkaya (2017) and semi-structured interview form are used as data collection tools in this research. According to the research findings; there was no statistically significant difference between the academic achievement and attitude tests of the experimental group students studying with Jeopardy and the control group students studying with the current approach, but it was determined that the averages were in favor of the experimental group. In addition, the students were satisfied with the Jeopardy game; it has been revealed that the competition and cooperation provided by the game creates an exciting classroom atmosphere and they want to play the game in many other lessons.