Yapıştırıcı ile birleştirilmiş tek tesirli bindirme bağlantısının mekanik özelliklerinin deneysel ve teorik incelenmesi
Experimental and theoretical investigation of mechanical properties of adhesively bonded single lap joint
  1. Tez No: 131560
  2. Yazar: MURAT DEMİR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıştırıcı ile birleştirilmiş tek tesirli bindirme bağlantısı, gerilme- şekil değiştirme davranışı, çekme, dört noktadan eğme, non-lineer sonlu eleman yöntemi, Adhesively bonded single lap joint, stress-strain behaviour, tensile, four node bending, non-linear finite element
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET Doktora Tezi YAPIŞTIRICI ÎLE BİRLEŞTİRİLMİŞ TEK TESİRLİ BİNDİRME BAĞLANTISININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ Murat Demir AYDIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adnan ÖZEL Yapıştırma teknolojisinden tam anlamıyla faydalanabilmek, yapıştırıcı özellikleri, geometrisi ve yükleme şartları bilinen bağlantı dayanımının tahmin edilebilmesini gerektirir. Bu tezin amacı; farklı malzeme kalınlıklarında ve bindirme uzunluklarında, iki farklı yapıştırıcı (biri yüksek dayanımlı, diğeri esnek) kullanılarak birleştirilmiş tek tesirli bindirme bağlantılarının mekanik davranışını değişik yükleme şartlarında incelemektir. Bu amaca yönelik olarak öncelikle çalışmada kullanılan yapıştırıcılardan bulk numuneler hazırlanmış daha sonra bu numunelerden yapıştırıcıların gerilme-şekil değiştirme davranışı belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan yapıştırıcıların (FM73 ve SBT 9244) performanslarını değerlendirebilmek amacıyla, farklı yükleme şartlarında (çekme ve dört noktadan eğme) deneyler yapılmıştır. Çeki yükü altında yapılan deneyler için, üç farklı malzeme kalınlığında ve dört farklı bindirme uzunluğunda numuneler hazırlanırken, dört noktadan eğme deneyleri için yalnız 4.8 mm malzeme kalınlığında üç farklı bindirme uzunluğunda numuneler hazırlanmıştır. Daha sonra, FM 73 ve SBT 9244 kullanılarak birleştirilmiş tek tesirli bindirme bağlantısında, yapıştırıcılar ve yapıştırılan malzemenin gerilme-şekil değiştirme davranışları dikkate alınarak, iki farklı yükleme durumu için lineer olmayan sonlu elemanlar yöntemiyle gerilme analizi yapılmıştır. Sonlu eleman analizleri ve deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar karşılaştırılınca oldukça iyi bir uyum olduğu görülmüştür. Sonuçta; FM 73, SBT 9244'ten daha yüksek dayanıma sahip bir yapıştırıcı olmasına rağmen, malzeme kalınlığı ve bindirme uzunluğundaki artışla, SBT 9244'lü bağlantılar, FM 73 'lü bağlantılar kadar hatta daha fazla yük taşımıştır. 2003, 180 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EXPERIMENTAL AND THEORETICAL INVESTIGATION OF MECHANICAL PROPERTIES OF ADHESIVELY BONDED SINGLE LAP JOINT Murat Demir AYDIN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Adnan ÖZEL In order to utilize fully from adhesive bonding technology, it is necessary to be able to predict the strength of bonded joints having known adhesive properties, geometry and loading conditions. The aim of this thesis is to analyze the mechanical behaviour of the single lap joints bonded with different adherent thicknesses and overlap lengths by using two different adhesives (one stiff and one flexible) under various loading conditions. For this purpose the bulk tensile specimens were prepared firstly and then the stress-strain behaviour of the adhesives was determined. In order to assess the performance of the adhesives (FM 73 and SBT 9244) used in this study, the experiments were carried out at different loading conditions (tensile lap shear and four node bending). While the specimens with three different adherent thicknesses and four different overlap lengths for the tensile lap shear test were prepared, the specimens with only 4.8 mm adherent thickness and three overlap lengths for four node bending test were prepared. Then, by using the tensile stress-strain behaviour of two adhesives and adherent, the stress analysis of the single lap joints was performed for two different loading conditions using non-linear finite element method. When the FEA results were compared with the experimental results, it was found that there was a close agreement between the two results. Finally, when increased the adherent thickness and overlap length, the joints bonded with SBT 9244 was carried load as much or more than the joints bonded with FM 73, although the strength of FM 73 is higher than the strength of SBT 9244. 2003, 180 pages