Design and implementation of a computer based uroflowmeter systems
Kişisel bilgisayar tabanlı uroflowmetre cihazının tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 75757
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA İPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Bilgisayar, Enstrümantasyon, Uroflowmetre, idrar bozuklukları VI, Personal Computer, Instrumentation, Uroflowmetry, Voiding dysfunctions IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ KİŞİSEL BİLGİSAYAR TABANLI UROFLOWMETRE CİHAZININ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Bozkaya, Yusuf Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ziya İder Eylül 1998, 107 Sayfa Bu tez kişisel bilgisayar tabanlı, yorumlu uroflowmetre cihazının tasarımı ve gerçekleştirilmesini kapsar. Sistem, idrarın akış hızındaki fonksiyonel bozuklukları teşhis etmek amacıyla idrarın hacim ve akış karakteristiklerini gerçek zamanlı olarak gösterir ve kayıt eder (Ev, veya herhangi tıbbi bir ortamda kullanılabilir). Cihazın ana kullanım alam prostatik hiperplasia gibi önemli ürolojik bozuklukların teşhisidir. Sistem Üroloji uzmanları tarafından kullanıldığı kadar genellikle nöroloji, jinekoloji ve iç hastalıkları uzmanlarınca da sıklıkla kullanılmaktadır. Cihazın gerçekleştirilmesinin sonunda doktorlara yardımcı olmak amacıyla bir de temel yorum özelliği konulmuştur. Herhangi bir IBM uyumlu bilgisayara bağlanabilen sistem, uroflowmetrecihazına kişisel bilgisayar özellikleri kazandırmıştır. Sistem kullanıcıya kullanım kolaylığı, güvenlik ve ucuz kullanım imkanları sağlar. Özellikle gerçek zamanlı olarak karakterisitiğin görülmesi, kayıt edilebilmesi ve yazıcıdan çıktı alınması kullanıcı için büyük bir kolaylık sağlar. Ayrıca yazılım MATLAB veya EXCEL gibi paket programlara verinin aktarilabilmesi için text çıktısı verebilmektedir. Geliştirilen yazılım Visual Basic 5.0 ile geliştirilmiş ve çok az da olsa Windows tecrübesi olan herhangi birisi tarafından kullanılabilme özelliğindedir. Veri alınmasının sonunda temel parametrelerin karakteristikten çıkarılması ve yorumlanması özelliğiyle de kullanıcıya büyük kolaylık sağlamaktadır. Sistemin denenmesi ve doğrulanması Üroloji Uzmanı Tıp Doktorları tarafından özel bir Tıp Merkezinde yapılmış ve doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A COMPUTER BASED UROFLOWMETER SYSTEM Bozkaya, Yusuf M.Sc., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ziya İder September 1998, 107 Pages This thesis covers the design and implementation of a PC based interpretative Uroflowmeter system. The system is designed and presented for realtime monitoring and recording of the urinary flow characteristics, that is the indicator of voiding dysfunction problems of patients in any environment (at home and in any medical environment). The equipment is the main unit used in many voiding dysfunction problems such as prostatic hyperplasia. And is being used widely and critically with all the Urologists, neurourologists, gynocologs and internal medicine MDs. At the end of implementation, a simple interpretation is added in order to help the medical doctor to extract the critical parameters from the waveform. The System offers computer facilities to uroflowmeter system. The System 111designed is inexpensive, easy to use, safe and can be connected to any IBM compatible PC. The software developed allows real time monitoring of the waveform, recording the waveform and printout to any printer that Win 95 can use. Also it can detect the parameters from the waveform and save as text format to examine from Matlab, Excel or any other spreadsheet. Also the software that has been implemented is implemented with the Visual Basic and is very user friendly to anyone who has even a little Windows familiarity. The test and verification of the system is done by medical professionals in a Private Medical Center Urology department.