4857 sayılı İş Kanunu uyarınca çalışma koşullarında esaslı değişiklik
Fundamental change in working conditions under Turkish Labour Law
  1. Tez No: 757581
  2. Yazar: MELİKE ÇAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BURCU SAVAŞ KUTSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Koşulları, Çalışma Koşullarının Kaynakları, Esaslı Değişiklik, Değişiklik Sözleşmesi, Değişiklik Kaydı, Pandemi Döneminde Çalışma Koşulları, Değişiklik Feshi, Working Conditions, Sources of Working Conditions, Fundamental Change, Change Amendment, Change Notice, Working Conditions During Pandemics, Change-Related Termination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Hızla değişen dünyamız karşısında süreklilik arz eden iş ilişkilerinde işçinin çalışma koşullarının değişmeden kalması beklenemez. İş sözleşmesinin kurulmasının ardından yaşanan ekonomik, sosyal veya teknolojik değişiklikler iş ilişkisinde sorunlar yaratarak taraflar arasındaki menfaat dengesine zarar verebilir. Bu nedenle, işverenin çalışma hayatının yeniliklerine karşı açık olması gerekse de işçinin çalışma koşullarını ağırlaştıracak şekilde değişiklik yapma hakkını elde etmesinin engellenmesi sağlanmalıdır. İşverenin çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapabilmesinin usulünü düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu madde 22 hükmü aracılığıyla hukukumuza çok önemli bir yenilik kazandırılmıştır. Böylelikle işverenin çalışma koşullarını tek taraflı olarak esaslı nitelikte değiştirebilme keyfiyeti sınırlanarak işçinin açık ve yazılı onayına tâbi tutulmuştur. İşçinin, işverenin sunduğu değişiklik teklifini kabul etmesi veya tarafların çalışma koşullarının değiştirilmesi hususunda anlaşmaları ile değişiklik sözleşmesi kurulmaktadır. Değişiklik sözleşmesinin kurulmasından sonra yeni koşullara uygun davranmayan taraf bunun hukuki sonuçlarından sorumlu olmaktadır. Bununla birlikte işçinin değişiklik teklifini reddetmesi halinde işverenin iş sözleşmesini feshetmesindeki usul belirli koşullara bağlanarak ahde vefa ilkesine uygun kalınması sağlanmıştır. Çalışmamızın amacı; doktrin görüşleri ve Yargıtay kararları ışığında, esaslı değişiklik kavramını açıklayarak günümüzde sıklıkla karşılaştığımız esaslı değişiklik hallerini ele almak ve işverenin yönetim hakkının sınırlarını çizmek, esaslı değişikliğin uygulanma usulünü sonuçlarıyla birlikte incelemektir.
Özet (Çeviri)
In the rapidly changing world, the changes of the employee's working conditions is inevitable in the employment relations that are continuous. The economic, social and technological changes that occur after the establishment of the employment contract may create problems in the business relationship and therefore harm the balance of interests between the parties. For this reason, although the employer should be open to the novelty of working life, the employee should be prevented from attaining the right to make changes that aggravate the working conditions. Thanks to Article 22 of the Labour Law numbered 4857, which regulates the procedure for the employer to make fundamental changes in the working conditions, a very important innovation has been brought to our legal system. Thus, the employer's freedom to fundamentally change the working conditions unilaterally is limited with the explicit and written consent of the employee. Amendment Agreement is established when the employee accepts the employer's change proposal or the parties agree to change the working conditions. The party that does not comply with the new conditions after the establishment of the Amendment Agreement is responsible for the legal consequences of this. However, if the employee rejects the change proposal, the employer's termination of the employment contract is subject to certain conditions as per Pacta Sunt Servanda. The aim of this study is to explain the concept of fundamental change in the light of the views in the doctrine and the decisions of the Supreme Court, and to deal with the cases of fundamental change that we frequently encounter in our day. In addition, it is aimed to determine the limits of the employer's management right and to examine the fundamental change procedure with its consequences.