Kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılık ilişkisi üzerine bir araştırma: Havacılık sektöründe örnek bir uygulama
A research on the relationship between personality traits and organizational commitment: An example of application in aviation sector
  1. Tez No: 757580
  2. Yazar: AHMET SAİT EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA SUNDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Örgütsel Bağlılık, Personality Traits, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, çalışanların kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılık kavramlarını detaylarıyla inceleyerek çalışanların kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılık ilişkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla nicel bir saha araştırması yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak online anket uygulaması kullanılarak elde edilen veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Çalışanların kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla beş faktör kişilik ölçeği; örgütsel bağlılık türünün belirlenebilmesi için örgütsel bağlılık ölçeğindeki sorulardan yararlanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Spearman Korelasyon testi; gruplar arasındaki farklılıkları incelenirken Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri uygulanmıştır. Kruskal Wallis testi sonucunda anlamlı farklılıklar oluştuğu için ikili karşılaştırma testleri de yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre kişilik özelliklerinden; yumuşak başlılık, dışadönüklük, deneyime açıklık ve sorumluluk alt boyutlarının duygusal bağlılık ile ilişkili olduğu; duygusal denge alt boyutunun normatif bağlılık ile ilişkili olduğu; sorumluluk alt boyutunun devam bağlılığı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was carried out in order to examine the personality traits and organizational commitment in detail and to reveal the relationship between the personality traits of the employees and their organizational commitment. For this purpose, a quantitative field study was conducted. The data obtained by using the online survey application and data were analyzed with the SPSS 25 program. While the questions of five factor personality scale were used to determine the personality traits of the employees, the questions of organizational commitment scale were used to determine the type of organizational commitment. Spearman Correlation test in determining the relationship between the variables of the study; Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were applied while examining the differences between groups. In case of significant differences in the Kruskal Wallis test, pairwise comparison tests were performed. According to research results; personality trait of conscientiousness was importantly correlated with continuance commitment, neuroticism was importantly correlated with normative commitment, agreeableness, extraversion, openness to experience and conscientiousness were importantly correlated with affective commitment.