4857 sayılı iş kanunu'nun 22. maddesi çerçevesinde çalışma koşullarında değişiklik ve değişiklik feshi
Change in working conditions and termination due to the change within the framework of article 22 of labor law no. 4857
  1. Tez No: 794226
  2. Yazar: MERT TABAKÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Koşulu, Çalışma Koşullarında Değişiklik, Esaslı Değişiklik, Değişiklik Feshi, İş Güvencesi, Geçerli Neden, Working Condition, Change in Working Conditions, Substantial Change, the Termination due to the Change, Employment Security, Valid Reason
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
İş ilişkisi, işçi ve işverenin, ücret, iş görme başta olmak üzere taraflarca belirlenen diğer çalışma koşulları üzerinde anlaşma sağlayarak yaptıkları iş sözleşmesiyle kurulmaktadır. Sürekli borç ilişkisi doğuran iş sözleşmesi, zaman içinde gelişen birtakım olgulara dayalı olarak değişim ve uyarlanma ihtiyacı göstermektedir. Söz konusu ihtiyaç, ahde vefa ilkesi doğrultusunda çalışma koşullarında değişiklik yapılarak sözleşmenin devamlılığının sağlanması yoluyla karşılanabilirken, sözleşme özgürlüğü uyarınca fesih yoluna başvurularak da giderilebilir. İş sözleşmesinin içeriği ile varlığının denge içinde korunmasını gerektiren İş Hukukunun bu zorlu alanı, 4857 sayılı İş Kanunu'nun“[Ç]alışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi”kenar başlıklı 22. maddesinde ilk kez özel olarak düzenleme alanı bulmuştur. Tezimizde çalışma koşullarının değiştirilmesi ile değişiklik feshi olmak üzere iki farklı hukuki işlemi birlikte ele alan ilgili hüküm incelenerek öncelikle, iş sözleşmesi ve eki niteliğindeki kaynaklarda düzenlenen çalışma koşullarında değişikliğin usul ve esasları açıklanmış, ardından esaslı değişikliğin gerçekleşmemesi üzerine işverence başvurulan değişiklik feshi sistemi, iş güvencesi hükümleriyle bağlantılı biçimde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The employment relationship is established by the employment contract, which is concluded by the employee and the employer, agreeing especially on wage and definition of the job and on other working conditions that are determined by the contracting parties. The employment agreement, which creates a continuous obligation relationship, requires change and adaptation depending on certain facts that develop over time. While the aforementioned need can be met by changing the working conditions and ensuring the continuity of the contract in line with the principle of the sanctity of contracts (pacta sunt servanda), it can also be met by terminating the agreement in accordance with the principle of freedom of contract. This challenging area of Employment Law, which requires the protection of both the content and existence of the employment contract in balance, was included for the first time in a special regulation stipulated in the Article 22 of the Labor Act numbered 4857 titled“[C]hange in working conditions and termination of the employment agreement”. In this thesis, first of all, the procedures and principles of the change in the working conditions that are regulated in the contractual sources of employment contract, including its annexes, are explained. Following this, the procedures of the termination due to the change applied by the employer upon the refusal are examined in line with the provisions of employment security, by assessing the relevant provision that deals with two different legal deed, the change of working conditions and the termination due to the change.