A cross-sectional evaluation of syntactic complexity and lexical diversity as predictors of foreign language writing quality: A study with pre-service teachers of English
Sözdizimsel karmaşıklık ve sözcük çeşitliliğinin yabancı dilde yazma kalitesi göstergeleri olarak çapraz-kesişimsel incelenmesi: İngilizce öğretmen adayları ile yapılan bir çalışma
- Tez No: 757612
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözdizimsel Karmaşıklık, Sözcük Çeşitliliği, Yabancı Dilde Yazma Değerlendirmesi, Syntactic Complexity, Lexical Diversity, Foreign Language Writing Assessment
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın temel amacı sözdizimsel karmaşıklık ve sözcük çeşitliliğinin yabancı dildeki yazma kalitesini ne ölçüde yordadığını araştırmaktır. Bu yüzden, mevcut çalışmada İngilizce öğretmenliği bölümü birinci ve dördüncü sınıf öğrencileri olan toplam 204 İngilizce öğretmeni adayının yazılarına ait Coh-Matrix isimli bir işleme aracı tarafından sağlanan sözdizimsel karmaşıklık ve sözcük çeşitliliği puanlarının, aynı yazılara insan notlandırıcılar tarafından verilen genel değerlendirme puanları ile olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın nitel verisi ise çalışmanın yürütüldüğü zaman ortalama olarak 16 yıldır öğrenci yazılarını notlandıran 8 öğretim elemanı ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Güdülen amaçlar gereği, bu çalışmada açıklayıcı sıralı karma araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bu yöntemin nicel boyutu için, iki farklı sınıfta okuyan katılımcı öğrenciler tarafından Coh-Matrix'e yüklenmek üzere İngilizce kompozisyonlar yazılmıştır. Bu kompozisyonlar aynı zamanda iki bağımsız notlandırıcı tarafından standart ölçütlere dayalı olarak notlandırılmış ve notlandırıcılar arası güvenirlik ve değerlendirme geçerliliği de hesaplanmıştır. Öğrenci yazılarına ait Coh-Matrix verileri ve genel değerlendirme puanları betimleyici istatistik testlerin yanı sıra, t testleri, korelasyon ve regresyon analizleri ile katılımcı gruplar içinde ve arasında detaylı analize tabii tutulmuştur. İstatistiki analizlerin ortaya koyduğu üzere, dördüncü sınıf öğrencileri, kelime sayıları, genel değerlendirme puanları ve sözdizimsel karmaşıklık ve sözcük çeşitliliğine dair toplam 5 Coh-Matrix göstergesinde de birinci sınıfları geride bırakmıştır. Korelasyon analizinde yalnızca metin uzunluğu genel değerlendirme puanları ile orta düzeyde ve de anlamlı olarak olumlu ilişki sergilemişse de sözdizimsel karmaşıklık ve sözcük çeşitliliği göstergeleri aralarında tutarlı ilişkiler bulunmuştur. Takiben, regresyon analizi ile genel değerlendirme puanlarının varyans açıklamasına gidilmiştir. Nitel bulgular ise notlandırıcıların genel değerlendirme süreçlerine ilişkin ve notlandırmalarında sözdizimsel karmaşıklık ve sözcük çeşitliliğini ne kadar fark edip, değerlendirdiklerine ilişkin kavrayışlar sağlamıştır. Çalışmanın bulgularına dayanarak, bazı eğitsel öneriler ve ileri araştırma fikirleri öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main premise of the current dissertation study is to investigate to what extent syntactic complexity (SC) and lexical diversity (LD) can predict foreign language (FL) writing quality. Thus, the study scrutinizes the relationship between SC-LD scores calculated by an automated tool called Coh-Matrix and overall writing scores assigned by human judges for the English essays of 204 pre-service teachers of English of two different curricular levels (first and fourth year students). For the qualitative data, 8 instructors who had been rating student papers for 16 years on average at the time of study were interviewed. To that end, the study adopts a sequential-explanatory mixed method research design. For the quantitative part of this paradigm, English essays were first written by two different groups of ELT majors to be processed in Coh-Matrix. These essays were also scored by two independent raters following a standardized criteria and inter-rater reliability and intra-rater reliability check was also assured. The output data provided by Coh-Matrix and the overall writing scores, then, was further analyzed through descriptive statistical tests as well as t-tests, correlational and regression analyses within and across groups. As the statistical analyses reveal, the fourth year students outperformed the first year students in word counts, writing scores and in total of 5 Coh-Matrix indices of SC and LD. Though only text length as a confounding variable significantly correlated with writing quality scores on a moderate level, the correlation analysis exposed a consistent relationship among 5 SC and LD indices. Subsequent regression analyses explained the variance in overall writing scores. The qualitative results provided insights into the overall scoring procedure of the instructors and how much capable they were in grasping and considering SC and LD in their scoring. Based on the findings of the study, certain pedagogical implications and suggestions for further research were shared.