Brucella tanısında; decoy receptor 3, lipopolysaccharide-binding protein, sfingozin 1 fosfat gibi enflamatuar biyobelirteçlerin rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of inflammatory biomarkers such as dcr3(decoy receptor 3), LBP (lipolysaccharide-binding protein), spingozin 1 phosphate in diagnosis of brucella
  1. Tez No: 757617
  2. Yazar: ÜLKİYE YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Decoy Receptor 3, Lipopolysaccharide-Binding Protein, Spingozin 1 Fosfat, Brucellosis, Decoy Receptor 3, Lipopolysaccharide-Binding Protein, Spingosine 1 Phosphate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: İnflamatuar bir hastalık olan brusellozda beyaz küre (WBC) ve C- reaktif protein (CRP) gibi laboratuvar parametreleri tanıyı destekleme ve tedavi yanıtını değerlendirmede kullanılmaktadır. Bu çalışmada, yeni inflamatuar biyobelirteçlerden olan decoy reseptör 3 (DcR3), lipopolisakkarit bağlayıcı protein (LBP) ve sfingozin1 fosfatın (S1P) brusella tanısındaki rolünü araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 01.08.2021 ve 01.12.2021 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji servisinde yatan ve/veya polikliniğine başvuran bruselloz tanılı 50 hasta ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı birey dahil edildi. Bireylerden alınan kanlar biyokimya tüplerine alınıp santrifüj edildi, serumları ayrılarak -80ºC derecede saklandı. Çalışmada enzim-linked immuno sorbent assay (ELİSA) yöntemi kullanıldı. Serum DcR3, LBP, S1P seviyeleri Human DcR3, Human LBP, Human S1P (Sunred Biological Technology, Shanghai, Çin) ticari kitleri ile BioTek ELx50 Microplate Washer ve BioTek ELx800 Microplate Reader (BioTek Instruments Inc, USA) cihazları kullanılarak saptandı. Bulgular: Brusella hastalarında ölçülen DcR3, LBP, S1P değerleri, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulundu (p=0,000, p=0,000, p=0,001). Hasta grubunda ölçülen DcR3, LBP, S1P değerleri arasında pozitif korelasyon mevcuttu. DcR3, LBP, S1P düzeyleri ile WBC ve CRP düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Yeni keşfedilen biyobelirteçler olan DcR3, LBP ve S1P bruselloz tanısında faydalı olabilir. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız, bu biyobelirteçlerin bruselloz tanısındaki rolüne ilişkin ilk çalışmadır. Bu açıdan bulgularımız önemlidir. Yaptığımız çalışmadan yola çıkarak brusella tanısında DcR3, LBP, S1P'ın etkinliğinin net ortaya konması için daha ileri prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Laboratory parameters such as white blood cell (WBC) and C-reactive protein (CRP) are used to support the diagnosis and evaluate the treatment response in brucellosis, which is an inflammatory disease. In this study, it was aimed to investigate the role of new inflammatory biomarkers -Decoy Receptor 3 (DcR3), Lipopolysaccharide Binding Protein (LBP) and Spingosine1 Phosphate (S1P)- in the diagnosis of brucella. Materials and Methods: The study included 50 patients with brucellosis who were admitted to the Dicle University Medical Faculty Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology service or outpatient clinic between 01.08.2021 and 01.12.2021, and 30 healthy individuals as the control group. The blood samples of the individuals were taken into biochemistry tubes and centrifuged, their serums were separated and stored at -80ºC. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method was used in the study. Serum DcR3, LBP, S1P levels were determined using commercial kits Human DcR3, Human LBP, Human S1P (Sunred Biological Technology, Shanghai, China) with BioTek ELx50 Microplate Washer and BioTek ELx800 Microplate Reader (BioTek Instruments, Inc. USA). Results: DcR3, LBP, S1P values measured in Brucella patients were found to be statistically significantly lower than the control group (p=0.000, p=0.000, p=0.001). There was a positive correlation between DcR3, LBP and S1P values measured in the patient group. There was no statistically significant correlation between DcR3, LBP, S1P levels and WBC and CRP levels. Conclusion: DcR3, LBP and S1P, which are recently discovered biomarkers discovered may be useful in diagnosing brucellosis. To our knowledge, this is the first study regarding the role of these biomarkers in the diagnosis of brucellosis. In this respect, our findings are important. Based on our study, further prospective studies are needed to clearly demonstrate the effectiveness of DcR3, LBP, S1P in the diagnosis of brucella.