Construction and control of a beam and ball experimental system
Bir çubuk ve bilye sisteminin kurulması ve denetimi
  1. Tez No: 75762
  2. Yazar: YÜKSEL SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilye ve çubuk sistemi, durum-değişkenli geribesleme denetimi, indirgenmiş-dereceli gözlemci, sayısal kontrol iv, Ball and beam system, state-feedback control, reduced-order observer, digital control m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz BİR ÇUBUK VE BİLYE SİSTEMİNİN KURULMASI VE DENETİMİ Serdar, Yüksel Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Önder Yüksel Aralık 1998, 95 sayfa Bu tezde, bir bilye ve çubuk sistemi kurulmuş, modellenmiş ve bir bilgisayar yardımıyla denetimi gerçekleştirilmiştir. Sistem kurulduktan sonra, hareket denklemleri türetilmiş ve tüm sistem değişkenleri belirlenmiştir. Daha sonra, sistem kararlı tutulması gereken denge noktasında doğrusallaştırılmıştır. Sistem bir bilgisayar yardımıyla denetleneceği için, doğrusallaştırılmış sistemin ayrık modeli türetilmiştir. Doğrusal olmayan sistem, ilk olarak, durum-değişkenli geribesleme denetimi ile tasarlanmış ve indirgenmiş-dereceli gözlemci içeren sayısal bir denetleyici kullanılarak benzeştirilmiştir. Daha sonra, denetleyiciyi sisteme uygulamak için bir denetleyici programı yazılmıştır. Son olarak, bu program kurulmuş bilye ve çubuk sistemi üzerinde uygulanmış ve sistemin kararlı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION AND CONTROL OF A BEAM AND BALL EXPERIMENTAL SYSTEM Serdar, Yüksel M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Önder Yüksel December 1998, 95 pages In this thesis, a ball and beam system is constructed, modelled, and controlled by a computer. After construction of the experimental set-up, the equations of motion are derived and all system parameters are determined. Then, the system is linearized around the equilibrium point at which the system should be kept stable. Because the system is going to be controlled by a computer, the discrete model of the linearized system is obtained. The nonlinear system is first simulated by using a digital controller, which is designed with state-feedback control and includes a reduced- order observer. Then, a control software is developed to implement the controller to the system. Finally, this software is applied to the constructed ball and beam system and the system is observed to be stable.