Design, construction and performance testing of a ball-beam balancing experimental set-up
Kiriş üzerinde hareketli bir top deney düzeneğinin tasarımı, imalatı ve performans testlerinin yürütülmesi
- Tez No: 119257
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT PLATİN, PROF. DR. TUNA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Top-kiriş sistemi, denektaşı sistemi, durum geri beşleme denetim stratejisi, Matlab® Simulink®, matematiksel model. vı, Ball-beam, benchmark system, state feedback control algorithm, Matlab Simulink®, mathematical model. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz kiriş üzerinde hareketli bîr top deney düzeneğinin tasarımı, imalatı ve performans testlerinin yürütülmesi SARI, İbrahim Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi Prof. Dr. Bülent E. PLATİN Ortak Tez Yöneticisi Prof. Dr. Tuna BALKAN Eylül 2002, 134 sayfa Bu tez çalışması kapsamında kiriş üzerinde hareketli bir top sisteminin tasarımı ve imalatı yapılarak performansı test edilmiştir. Sistem, lisans ve lisansüstü derslerde öğrencilerin üzerinde deney yapabileceği bir deney düzeneği ve yeni geliştirilen denetim stratejilerinin uygulanabileceği bir denektaşı sistemi olarak geliştirilmiştir. Sistem temel olarak bir servomotor birimi tararından kumanda edilen mekanik bir top-kiriş sistemi, belli durum değişkenlerini ölçmek üzere bir algılayıcı sistemi, yazılım ve donanım arasında köprü görevi gören bir veri işleme kartı ve algılayıcı sistemden gelen bilgileri işleyen ve kumanda sinyallerini üreten bilgisayar ortamını içermektedir. Matlab® Simulink® kullanılarak üretilen yazılım, gerçek zamanda çalışmakta ve sistem çalışırken kullanıcının çeşitli sistem parametrelerini değiştirmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca, program kullanıcının fiziksel ve matematiksel sistemlerin davranışlarını aynı anda görmesini sağlamaktadır. Simulink® modeli modüler bir yapıda kurularak, istenildiği zaman modelin, denetim sistemi ya da matematiksel model gibi herhangi bir bölümü bir başkası iledeğiştirilebilmektedir. Bu özellik, araştırmacılara kendi denetim sistemlerinin ya da modellerinin performaslarını test edebilme avantajım sunmaktadır. Bunlara ek olarak, gösteri ve deney yapabilme amacıyla, durum geri besleme denetim stratejisini kullanan çalışır bir model yapılmıştır. Sistem, Makina Mühendisliği Bölümü Denetim Laboratuarında kullanıma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, CONSTRUCTION AND PERFORMANCE TESTING OF A BALL-BEAM BALANCING EXPERIMENTAL SET-UP SARI, Ibrahim M.S. in Department of Mechanical Engineering Supervisor Prof. Dr. Bülent E. PLATİN Co-Supervisor Prof. Dr. Tuna BALKAN September 2002, 134 pages A ball on a beam system has been designed, constructed and tested for performance within the scope of this thesis study. The system can be used as an experimental setup on which students can carry out experiments in undergraduate and graduate courses, and as a benchmark system that can be used to test lately developed control strategies for performance. The system consists of mainly a ball-beam mechanical system actuated by a servomotor unit, a sensory system in order to detect certain state variables, a data acquisition card acting as a bridge between the hardware and software environment and a computer interface in which the sensory information is processed and the command signals are generated. The program generated via Matlab® Simulink® runs in real-time allowing the user to change certain system parameters while the system is under operation. The program also allows the user to see the actual response of the system and the response of the mathematical model of the system at the same time. The Simulink® model is developed in a modular manner so that if desired any part of the model like the control system or the mathematical model can be replaced mby another one. This brings to researchers the advantage of testing the performance of their own control schemes or models. In addition, for demonstration and experimenting purposes a Simulink® model, which uses state feedback control algorithm, is constructed. The system is presented to use in the Control Laboratory of the Department of Mechanical Engineering.