Simulation of vapor compression refrigation cycle for a household refrigator
Ev tipi bir buzdolabı için buhar sıkıştırmalı soğutma çeviriminin benzeşimi
  1. Tez No: 75761
  2. Yazar: YILMAZ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğutma, modelleme, sabit durum sistem benzeşimi. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz EV TİPİ BİR BUZDOLABI İÇİN BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVİRİMİNİN BENZEŞİMİ ACAR, Yılmaz Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk ARINÇ Ağustos 1998, 150 Sayfa Bu çalışmanın amacı, kullanıcı tarafından belirlenen soğuk-oda ve oda sıcaklıkları arasında çalışan gerçek bir buzdolabının buhar sıkıştırmak soğutma çevirimi için genel bir model oluşturmak ve sabit durum çalışma karakterlerinin benzeşimini gerçekleştirecek bir bilgisayar programı geliştirmektir. Ev tipi bir buzdolabı dört ana parça içerir. Soğuk-odadan ısı çekimi buharlaştırıcıda gerçekleşir. Buharlaştırıcıyı terk eden soğutucu madde, yoğunlaştırıcı basıncına kadar sıkıştırılır. Sistemden ısı atımı yoğunlaştırıcıda gerçekleşir. Yoğunlaştırıcıyı terk eden soğutucu madde kılince boruda kısılarak basıncı buharlaştırıcı basıncına düşürülür. Kullanıcıya her bir parçayı tekbaşına tasarlama imkanı vermek için her bir parçanın modelleri ayrı olarak hazırlanmıştır. Verilen tasarım koşullarında, dört parçanın hepsinin birleşmesinden oluşan soğutma sisteminin tümünü tasarlamak damümkündür. Sistemin tasarımından sonra tasarım koşulları dışı için sabit durum benzeşimi gerçekleştirilebilir. Program sistemin verilen tasarım dışı koşuldaki çalışma karakterini tespit eder. Çalışma akışkanı olarak iki soğutucu madde alternatifi mevcut olmasına karşın, programın kendisi veya dış bir işleyici kullanarak yeni soğutucu maddeler veri tabanına kolaylıkla eklenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF VAPOR COMPRESSION REFRIGERATION CYCLE FOR A HOUSEHOLD REFRIGERATOR ACAR, Yılmaz M. S. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Co-Supervisor: Prof. Dr. Faruk ARINÇ August 1998, 150 pages The aim of this study is to develop a general model and computer program to simulate steady-state operation characteristics of a real vapor compression refrigeration cycle for a household refrigerator working between user-specified cold- room and ambient air temperatures. In order to perform this task, the components of the refrigeration cycle are modeled individually and all these models are combined into a steady-state system simulator. A household refrigerator contains four main components. Heat removal from the cold-room takes place in the evaporator. Refrigerant leaving the evaporator is compressed to condenser pressure. Heat rejection from the system takes place in the condenser. The refrigerant leaving the condenser is throttled by using a capillary tube and its pressure is reduced to evaporator pressure. mModels of each component are separately prepared to enable the user to design the components individually. The complete refrigeration system can also be designed as a combination of all four components according to given design conditions. After designing the system, steady-state simulation at off-design conditions can be performed. The program determines the operational characteristics of the system at given off-design conditions. Two refrigerant alternatives are available as the working fluid, but new refrigerants can easily be added to the refrigerant database by either from the program or by using an external editor. Keywords : Refrigeration, modeling, steady-state system simulation IV