A Finite element based reinforced concrete interface element
Sonlu elemanlar tabanlı bir betonarme arayüz elemanı
  1. Tez No: 75775
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR YÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yarı-rijit bağlantılar, betonarme çerçeveler, doğrusal olmayan sonlu eleman analizi, rijit-uç sapması, nesne-yönelimli sonlu elemanlar vı, semi-rigid connections, reinforced concrete frames, nonlinear finite element analysis, rigid-end offsets, object-oriented finite elements IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz SONLU ELEMANLAR TABANLI BİR BETONARME ARAYÜZ ELEMANI Yüncü, Mustafa Özgür Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur Polat Eylül 1998, 119 Sayfa Bu çalışmada, betonarme çerçevelerin analizinde kullanılmak üzere bir betonarme arayüz elemanı türetilmekte ve bilgisayarda uyarlanması sunulmaktadır. Bu çalışmada kullanılan betonarme arayüz elemanı tek-eksenel malzeme özelliklerine sahip kafes elemanlarından oluşmaktadır. Modelde beton ve çelik özellikleri taşıyan katman ve 45°'lik çapraz elemanlar kullanılmıştır. Katmanlar eksenel yük ve bükülme altında davranışını sağlarken çapraz elemanlar kesme ve bükülme altında çalışmaktadır. Bütün kafes elemanları, modelin kendi kararlılığım sağlayan rijit çubuklarla birbirlerine bağlanmışlardır. Arayüz elemanı modeli, iki aşamada oluşturulmuştur. İlk aşamada kafes elemanlarının katman ve çapraz olarak monte edilmesiyle modeloluşturulmuştur. İkinci aşamada modelin gerçekçi davranışı için kafes elemanlarının geometrik özellikleri parametre tahmini metoduyla elde edilmiştir. Model ve elde edilen parametreler, nesne yönelimli doğrusal olmayan bir sonlu eleman analizi programına kodlanmıştır. Bu program kullanılarak herhangi bir betonarme düzlem çerçevenin analizi yapılabilmektedir. İki katlı bir betonarme çerçevenin deneysel ve iki ucunda yarı-rijit bağlantı elemanları bulunan elastik çerçeve elamanları kullanılarak oluşturulan analitik modelinin yatay yönde yüklenmesinin sonuçlan karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FINITE ELEMENT BASED REINFORCED CONCRETE INTERFACE ELEMENT Yüncü, Mustafa Özgür M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Polat September 1 998, 1 1 9 Pages This study presents the derivation and the computer implementation of a reinforced concrete interface element to be used in the analysis of reinforced concrete frames. The R/C interface element used in this study is composed of truss elements with uniaxial material properties. The element is composed of layers of concrete and steel, with 45° bracings of both materials. The layers emulate the axial and bending response of the section, while the bracings work in shear and bending. These truss elements are connected to each other with rigid bars that ensure the internal stability of the model. The R/C interface element is derived in two stages. In the first stage, the element is created by assembling the truss elements for layers and bracings. The second step is the parameter estimation for the geometric properties of these truss elements to obtain the most realistic results from the model. mThe model and the estimated parameters are coded into an object oriented nonlinear finite element analysis computer program, so that the analysis of any reinforced concrete plane frame can be performed. The results of the lateral loading of an experimental two story reinforced concrete frame and the analytical model constructed using elastic frame elements with the R/C interface model at both ends are compared.