Detection of the immunoglobulin heavy chain gene rearrangements in B-cell iymphoman by using polymerase chain reaction
B-hücresi lenfomalarda immunoglabulin ağır zincir genlerindeki değişmelerin polimeraz zincir reaksiyonu kullanılarak taranması
- Tez No: 75776
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: B-Hücresi lenfoma, PZR, immunoglobulin ağır zincir geni değişmeleri. VI, B-Cell Lymphoma, Immunoglobulin Heavy Chain Gene Rearrangements. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz B-HÜCRESİ LENFOMALARDA IMMUNOGLOBULIN AĞIR ZİNCİR GENLERİNDEKİ DEĞİŞMELERİN POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU KULLANILARAK TARANMASI Güven, Mustafa Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: ProfDr. Ufuk Gündüz Yardımcı Yönetici: Yrd.Doç. Emel Tetik EYLÜL 1998, 72 Sayfa B lenfositlerinin değişimi sırasaında, immunoglobulin gen lokuslarındaki değişmeler tek DNA sekansları yaratır. Bu tür değişimler B lenfositi bağıntılı ve klonalliği ile ilgili lenfoproliferatif hastalıkların belirleyicisi olarak yaygın şekilde kullanılmıştır. Lenfomalar, diğer kanseler gibi tek tip antikor üreten tek bir anormal hücreden ortaya çıkarlar. Bu çalışmada, polimeraz zincir rekasiyonu (PZR) kullanılarak tek tip immunoglobulin üreten B hücresi lenfoid proliferasyonunun monoklonalliği incelenmiştir. Normal olarak, bir immunoglobulin sabit ve değişken bölgeler içerir. Bununla beraber, antjene özgüllük, 3 adet korunmuş çerçeve değiğşim bölgesi bulunduran. (FRİ, FR2, FR3) değişken bölge tarafından yaratılır.PCR taramasında, B hücresi lenfoma için DNA üzerindeki belirli hedef sekanslar periferal kan örnekleri kullanılarak çoğaltıldı. B lenfositlerinin monoklonal değişimlerini incelemek için, immunoglobulin ağır zincir çerçeve değişimi 3 (FR3) ve çerçeve değişimi 2 (FR2) ve birleşme noktasına (JH) karşı konsensüs primerler kullanıldı. Çoğaltılan sekanslar dikey poliakralamit jel elektroforezi ve gümüş-nitrat boyama ile çalışıldı. FR3A-LJH primer seti ile 38 hastadan 20 tanesinde başarılı çoğaltma yakalandı. Positif 20 hastanın sonuçları FR3A-VLJH ile daha ayrıntılı olarak incelendi. Negatif olan hastalar diğer primer seti FR2A-LJH ile çalışıldı. 17 hasta bu primer seti ile pozitif olarak bulundu ve daha ayrıntılı olarak FR2A-VLJH primer setiyle çalışıldılar. Ancak, bu çalışma PZR'nin periferal kan örneklerinden elde edilmiş DNA'ya kolayca uygulanabildiğini göstermiştir. PZR tekniğinin monoklonalliği göstermede çok hassas ve kullanışlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
r ABSTRACT DETECTION OF THE IMMUNOGLOBULIN HEAVY CHAIN GENE REARRANGEMENTS IN B-CELL LYMPHOMA BY USING POLYMERASE CHAIN REACTION Güven, Mustafa M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: ProfUfuk Gündüz Co- Advisor AstProf. Emel Tetik September 1998, 72 Pages During the differentiation of B lymphocytes, the rearrangements of the immunoglobulin gene loci creates unique DNA sequence. Such rearrangements are widely exploited as markers of B lineage and clonality in lymphoproliferative disorders, such as lymphoma. Lymphomas are clonal like other cancers as they arise from a single abnormal cell producing single type of antibody. In this work, Polymerase Chain Reaction (PCR) is used to detect monoclonality in B cell lymphoid proliferation producing one type of immunoglobulin. Normally an immunoglobulin molecule contains variable and constant regions. However, antigen specificity is created by the variable region containing three conserved framework regions (FR1, FR2, FR3). mIn PCR detection, specific target sequences on DNA was amplified by using peripheral blood samples of B cell lymphoma patients. To detect monoclonal proliferations of B lymphocytes, consensus primers against the framework 3 (FR3) and framework 2 (FR2) of the immunoglobulin heavy chain and the joining region (Jh) was used. Amplified sequences were examined by the use of vertical polyacrylamide gel electrophoresis and silver staining. Successful amplification was observed in 20 patients out of 38 patients with FR3A-UH primer set. These positive results of 20 patients were further confirmed by FR3A-VLJH set. Negative patients were further examined with an other primer set FR2A-LJH. 17 patients out of 20 were found to be positive with this primer set. These are further analyzed with FR2A-VLJH primers. Present study shows that PCR can be easily applied to DNA samples isolated from peripheral blood samples and is found to be highly sensitive and useful for showing monoclonality.