Dissipative quantum systems
Disipatif quantum sistemleri
  1. Tez No: 75774
  2. Yazar: LEVENT SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN DURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dissipation, Path integrals, Linear response model, Brownian motion 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz DİSİPATİF QUANTUM SİSTEMLERİ Solmaz, Levent Y.Lisans, Fizik Bolümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Metin Durgut Ocak 1998, 61 sayfa Basit disipatif quantum sistemlerinin klasik ve quantum durumları çalışılmıştır. Klasik sonuçlar ile bir bağıntı kurulabilmesi amacı ile fenomenolojik bir modelleme gözden geçirilmiştir. Bu model için ohmik ve frekansa bağımlı sönümlenme durumları araştırılmıştır. İz integralleri yaklaşımıyla Calderia ve Leggett'in lineer tepki modeli çalışılmıştır. Efektif aksiyon hesalanmıştır. Fluctuation Dissipation Theorem'inin yardımıyla sönümlü harmonik osilatörün stokastik modellenmesi gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Sönümlenme, İz integralleri, Lineer tepki modeli, Brownian hareketi IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DBSIPATIVE QUANTUM SYSTEMS Solmaz, Levent M.Sc, Department of Physics Supervisor : Prof. Dr. Metin Durgut January 1998, 61 pages We studied simple dissipative quantum systems appearing in classical and quantum pictures. In order to make connection with the classical results, we review a phenomenological model for which ohmic and frequency dependent damping is investigated. By using a path integral approach, linear response model of Calderia and Legget has been studied. The effective action is calculated. With the help of Fluctuation Dissipation Theorem a stochastic modelling of a damped harmonic oscillator is displayed.