Koronavirüs anksiyetesinin klinik ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisi
The relationship between coronavirus anxiety and clinical-sociodemographic characteristics
  1. Tez No: 757750
  2. Yazar: ŞİMAL BAKLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirüs, anksiyete, koronavirüs anksiyetesi, Coronavirus, anxiety, coronavirus anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Koronavirüs anksiyetesiyle ilişkili olabilecek klinik ve sosyodemografik özelliklerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma etik kurul onayı takiben, 1 Temmuz 2021 – 31 Ekim 2021 tarihleri arasında Mustafa Kemal Mahallesi'nde gerçekleştirilmiştir. Toplam 205 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyodemografik ve klinik verilerin elde edilmesi için Olgu Rapor Formu oluşturulup çalışmada kullanılmıştır. Koranavirüs Anksiyete Ölçeği kullanılarak koronavirüs anksiyetesi değerlendirilmiştir. Bulgular: 205 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Koronavirüs Anksiyete Ölçeği puanı 5 ve üstünde olanlar ile 5'in altında olanlar şeklinde örneklem 2 gruba ayrılmıştır. Sosyodemografik özelliklerden sadece kadın cinsiyet ile koronavirüs anksiyetesi arasında ilişki saptanmıştır. Klinik özelliklerden ise medyada Covid-19 ile ilgili haberleri takip etme sıklığı ve yakın çevrede Covid-19 nedenli vefat öyküsü olması ile koronavirüs anksiyetesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Lojistik regresyon analizi sonucunda, Covid-19 ile ilgili haberleri takip etme sıklığı ve yakın çevrede Covid-19 nedenli vefat öyküsünün prediktif değerinin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kadın cinsiyet, medyada Covid-19 ile ilgili haberleri takip etme sıklığının artması ve yakın çevrede Covid-19 nedenli vefat öyküsü olması ile koronavirüs anksiyetesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde, ilişkili risk faktörlerin değerlendirilerek koronavirüs anksiyetesinin erken dönemde saptanması, olguların erken tanı ve tedaviye erişimleri açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of study is to determine the clinical and sociodemographic features that may be associated with coronavirus anxiety. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted in Mustafa Kemal Mahallesi between 1 July 2021 and 31 October 2021, following ethics committee approval. A total of 205 participants were included in the study. A Case Report Form was created and used in the study to obtain sociodemographic and clinical data. Coronavirus anxiety was evaluated using the Coranavirus Anxiety Scale. Results: 205 participants were included in the study. The sample was divided into 2 groups as those with a Coronavirus Anxiety Scale score of 5 and above and those below 5. Among the sociodemographic characteristics, only a relationship was found between female gender and coronavirus anxiety. Among the clinical features, a significant relationship was found between the frequency of following the news about Covid-19 and the family member death due to Covid-19 and coronavirus anxiety. As a result of the logistic regression analysis, it was determined that the frequency of following the news about Covid-19 and the family member death due to Covid-19 have predictive value. Conclusion: A significant relationship was found between coronavirus anxiety and female gender, the increase in the frequency of following the news about Covid-19 and the family member death due to Covid-19. In primary health care services, early detection of coronavirus anxiety by evaluating associated risk factors is important in terms of early diagnosis and access to treatment.