Diskinetik serebral palsili çocuklarda gövde kontrolünün yürüyüşe etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of body control on walking in children with dyskinetic cerebral palsy
  1. Tez No: 757761
  2. Yazar: İDRİS ÇAZIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diskinetik Serebral Palsi, Gövde Kontrolü, Yürüyüş, Dyskinetic Cerebral Palsy, Trunk Control, Gait
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı; diskinetik serebral palsi (SP)'li çocuklarda gövde kontrolünün yürüyüşe etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Çalışmaya Sanko Üniversitesi FTR bölümü bünyesi altında Gaziantep ilindeki Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nde aktif tedavi alan diskinetik SP tanısı almış , 11 erkek, 10 kız 21 çocuk (n=21) dahil edildi. Çalışma pediatrik rehabilitasyon alanında 5 yıl tecrübeli fizyoterapist tarafından yapıldı. Her çocuk aynı ortamda aynı şartlarda yapıldı. Çalışmadaki katılımcıuların arasında yaşları 4-6 arasında olanların yaş ortalaması 4 yıldır, 6-8 yaş grubunda olan çocukların yaş ortalaması 8 idi, 12-18 arasında olan çocukların yaş ortalaması ise 9 olarak belirlendi. Çocukların alt ekstrmite kaslarının MASH ölçümlerinin minimum değeri 1, maksimum değeri 3 olarak ölçüldü. MASH ölçümlerinin median değeri ise kalça fleksörleri için 1,6; kalça ekstansörleri için 1,4; gluteus medius için 1,4; tibialis anterior için 1.4; gastro için ise 1.6 olarak belirlendi. Çocuklarda KMFSS 1 seviyesinde olan 11 çocuk, KMFSS 2 seviyesinde olan 6, KMFSS 3 seviyesinde olan ise 4 çocuk dahil edildi. Çocukların demografik özelliklerini içeren kişisel bilgi formu, kaba motor fonksiyon seviyelerini değerlendiren Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS), alt ekstremite kaslarının spastisite değerlendirmesi için Modifiye Ashworth Skalası (MASH), gövde kontrolü için Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS) kullanıldı. Yürüme fonksiyonunun değerlendirilmesi için Gillette Fonksiyonel Yürüme Değerlendirme Anketi (GFYDA) kullanıldı. Katılımcıların KMFSS ile yaş arasındaki ilişki grafik olarak gösterildi. İstatiksel analizler için SPSS-24 programı kullanıldı. GKÖS ile GFYDA arasında bir korelasyon bulunmadı.(-0,319). Çalışmanın sonucunda diskinetik çocuklarda gövde kontrolü ile yürümenin ilişkili olmadığı belirlendi.(p>0,05)
Özet (Çeviri)
The aim of this study; To determine whether trunk control has an effect on gait in children with dyskinetic cerebral palsy (CP). The study included 21 children (n=21), 11 boys, 10 girls, diagnosed with dyskinetic CP, who received active treatment in Special Education and Rehabilitation Centers in Gaziantep under the PTR department of Sanko University. The study was conducted by a physiotherapist with 5 years of experience in pediatric rehabilitation. Each child was held in the same environment under the same conditions. Among the participants in the study, the average age of those aged 4-6 years was 4 years, the average age of the children in the 6-8 age group was 8, and the average age of the children aged 12-18 was determined as 9. The minimum value of MASH measurements of the lower extremity muscles of the children was measured as 1 and the maximum value as 3. The median value of MASH measurements was 1.6 for hip flexors; 1.4 for hip extensors; 1.4 for gluteus medius; 1.4 for the tibialis anterior; For gastro, it was determined as 1.6. Among children, 11 children at KMFSS 1 level, 6 children at KMFSS 2 level and 4 children at KMFSS 3 were included. Personal information form including demographic characteristics of children, Gross Motor Function Classification System (GMFSS) evaluating gross motor function levels, Modified Ashworth Scale (MASH) for spasticity assessment of lower extremity muscles, Trunk Control Measurement Scale (GPS) for trunk control were used. Gillette Functional Gait Assessment Questionnaire (GFYDA) was used to evaluate gait function. The relationship between the participants' KMFSS and age was shown graphically. SPSS-24 program was used for statistical analysis. No correlation was found between GKÖS and GFYDA (-0.319). As a result of the study, it was determined that trunk control and walking were not associated with dyskinetic children (p>0.05)