Eskişehir yöresinde yetiştirilen ve çoğuz kuzulayan koyunlarda FecB geni mutasyonunun araştırılması.
Investigation of the FecB gene mutation prolific ewes raised in Eskişehir region.
  1. Tez No: 757821
  2. Yazar: MAHAMAT HAMDAN ABDERAHIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğuz kuzulama, DNA dizi analizi, FecB, Koyun, DNA sequence analysis, fecondity gene, FecB, sheep
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayvansal Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Moleküler genetikteki son gelişmelerle birlikte, tüm çiftliklerde ve özellikle besi hayvanı çiftliklerinde, giderek artan bir şekilde üreme performansı yüksek hayvanların seçimi, sürünün hızlı büyümesi üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Bu konuda hayvanların üretkenliği en önemli faktörlerden biridir. Koyunlarda farklı veya aynı ırklar arasında doğumda kuzu sayısında (çoğuz doğurganlık) büyük farklılıklar gözlemlenebilmektedir. Booroola geni, diğer adıyla, BMPR-1B, tek bir nükleotid değişimi ile oluşan bir mutasyondur. Koyunlarda döl verimini etkileyen FecB mutasyonu yumurtlama oranı için eklemeli, bir doğumdaki kuzu oranı için kısmi dominant etkilidir. FecB geninin, tek bir gen kopyasıyla yumurtlama oranını ve doğumdaki kuzu sayısını arttırdığı belirlenmiştir. Bu çalışma, Eskişehir İlinde yetiştirilen Orta Anadolu Merinosu'nun elit sürülerinde ikiz veya üçüz kuzulamış koyunların BMPR1-B geninin 7. ekzonu üzerindeki polimorfizmleri DNA dizi analizi yöntemi ile araştırarak ıslahına yardımcı olmak amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda incelenen koyunların FecB mutasyonuna sahip olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With recent advances in molecular genetics, the selection of animals with high reproductive performance on all farms, and especially livestock farms, has gained a great influence on the rapid growth of the herd. The productivity of animals is one of the most important factors in this regard. In sheep, large differences can be observed in the number of lambs at birth (multiple fertility) between different or same breeds. The Booroola gene, also known as BMPR-1B, is a mutation that occurs with a single nucleotide change. It is additive for ovulation rate and partially dominant for lamb rate per birth, with the FecB mutation affecting fertility in sheep. It has been determined that the FecB gene increases the ovulation rate and the number of lambs at birth with a single gene copy. In this study, it was aimed to help the breeding of twin or triple lamb ewes in the elite herds of Central Anatolian Merino bred in Eskişehir province by investigating polymorphisms on the 7th exon of the BMPR- 1B gene by DNA sequence analysis method. As a result of the research, it was determined that the examined sheep did not have the FecB mutation.