Bir anti-anti-opera örneği olarak György Ligeti'nin Le Grand Macabre Operasının incelenmesi
Analysis of György Ligeti's Opera Le Grand Macabre as an example of anti-anti-opera
  1. Tez No: 757848
  2. Yazar: DUYGU KÜÇÜK ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: György Ligeti, Le Grand Macabre, 20. Yüzyıl operası, anti anti-opera, modern opera, postmodern opera, Gyorgy Ligeti, Le Grand Macabre, 20th Century opera, anti-anti-opera, modern opera, postmodern opera
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezin temel amacı, 20. Yüzyıl opera repertuvarının seçkin eserlerinden olan ve György Ligeti tarafından bestelenen Le Grand Macabre Operasının müzik tekniği ve düşünsel dayanaklar açısından analiz edilerek anlaşılmasını ve tanınmasını sağlamaktır. Çalışmada öncelikle 20. Yüzyılın politik ve sanatsal çerçevesi çizilmiş, ardından besteci ve eser hakkında temel bilgiler verilip en sonunda eserin müzikal ve dramatik açıdan incelemesine yer verilmiştir. Dönemin opera akımları ve felsefi yaklaşımları ayrıntılı incelenerek, eserin bu akımlar içinde alacağı yer üzerine ileri sürülen argümanlara baş vurulmuştur. Sonuç olarak, eserin tüm yönlerden incelenip anlaşılabilmesine yardımcı olacak Türkçe literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Nitel araştırmanın kullanıldığı bu çalışmada, henüz dilimize çevrilmemiş birçok kaynaktan yararlanılarak, bu çevirilerin ilerideki araştırmalara yardımcı olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to analyze the musical technics and theoretical aspects of Le Grand Macabre Opera, composed by György Ligeti, one of the outstanding works of the 20th century opera repertoire, to ensure that it is understood and recognized. In the study, first of all, the political and artistic framework of the 20th century was drawn, then information about the composer and the opera was written and finally the musical and dramatic analysis of the work was given. The opera movements and intellectual approaches of the period were examined in detail, and the arguments that claimed the place of Le Grand Macabre among these movements were applied. As a result, it is aimed to contribute to the Turkish literature that will help the work to be examined and understood from all aspects. In this study, in which qualitative research is used, it is aimed that these translations will help future research by making use of many sources that have not yet been translated into our language.