Gaziantep ilinde meme ve/veya over kanseri tanısı almış olgularda BRCA1/BRCA2 gen mutasyonlarının retrospektif olarak klinik ve demografik özelliklerinin araştırılması
Retrospective investigation of clinical and demographic characteristics of BRCA1/BRCA2 gene mutations in patients diagnosed with breast and/or ovarian cancer in Gaziantep
- Tez No: 757866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN AYTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: BRCA1 geni, BRCA2 geni, meme kanseri, over kanseri, BRCA1 gene, BRCA2 gene, breast cancer, ovarian cancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Patojenik BRCA1/BRCA2 gen mutasyonu taşıyan bir kadının hayatı boyunca meme ve/veya over kanserine yakalanma ihtimali yüksek olasılıklıdır. Meme kanseri ve/veya over kanseri olgularında BRCA1/BRCA2 gen mutasyonlarının türleri klinik ve demografik özelliklerini belirlemektir. Bu çalışmada Gaziantep ilinde iki merkezli meme ve/veya over kanseri tanısı almış olgularda BRCA1/BRCA2 gen analizi kriterlerini karşılayan 104 olgunun dosyaları seçilmiştir. Hastaların; yaş, cinsiyet, komorbidite, BRCA1/BRCA2 mutasyonu, saptanan mutasyonun lokasyonu, değişen proteinin ismi, cDNA change kısmı, tanı tarihi, menopoz durumu, ailede kanser öyküsü, histopatolojik alt tipi, immunhistokimya alt tipleri, hormon reseptör pozitif hastada östrojen reseptör progesteron reseptör düzeyi, Kİ67 indexi, tanı anında evresi, profilaktik mastektomi, profilaktik ooforektomi, exitus tarihi, genetik test sonuçları değerlendirilmiştir. BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu tespit edilen hastaların gen lokasyonlarına bakıldığında en sık genetik mutasyonların ekzon 11'de; n=35 (%31.82) meydana geldiği, ikinci sıklıkla ise ekzon 10'da; n=25 (%22.73) meydana geldiği tespit edilmiştir. Hasta olan veya olmayan genetik mutasyon saptanan hastalarda en fazla tespit edilen protein değişimi c.3318C>G n=6 (%5.8) iken; ikinci sıklıkla görülen protein değişimi c.9317G>A n=4 (%3.8) olarak tespit edilmiştir. BRCA1 ve BRCA2 genetik mutasyon tespit edilen hastaların tanı anında menopoz durumu açısından postmenopozal grupta yükseklik açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.024*).Kanser tespit edilen 84 BRCA1 ve BRCA2 mutant hastaları histolojik grade açısından değerlendirdiğimizde yüksek grade açısından anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0.040*). Yine kanser tespit edilen BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu olan 84 hasta tümör bölgesine göre (bilateral, sağ, sol) sol lokalizasyonu daha fazla saptanmıştır (p=0.001*). Meme kanseri olan hastaların genel sağkalım süresi 153 ay, over kanseri olan hastanın genel sağkalım süresi 43 ay bulunmuştur. Mutasyon pozitif olguların hormon reseptörleriyle ilişkileri, yaşı, evresi, aldığı tedavileri, geçirdiği operasyonlar ve yakınlarındaki pozitiflik yakalandığı zaman mutasyon saptanan kişilerin ileriki yaşlarında hastalığa yakalanma insidansları, profilaktik tedaviler (mastaktomi,ooferektomi gibi), morbidite ve mortaliteyi azaltma, takip süreçleri açısından bizlere yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
A woman with a pathogenic BRCA1/BRCA2 gene mutation has a very high risk of developing breast and/or ovarian cancer throughout her life. The types of BRCA1/BRCA2 gene mutations in breast cancer and/or ovarian cancer cases are to determine their clinical and demographic characteristics. In this study, the files of 104 patients who met the criteria of BRCA1/BRCA2 gene analysis in cases diagnosed with two-center breast and/or ovarian cancer in Gaziantep were selected. Patients; age, gender, comorbidity, BRCA1/BRCA2 mutation, location of the detected mutation, name of the changed protein, cDNA change part, date of diagnosis, menopause status, family history of cancer, histopathological subtype, immunohistochemistry subtypes, estrogen receptor progesterone receptor level in a hormone receptor positive patient , KI67 index, stage at diagnosis, prophylactic mastectomy, prophylactic oophorectomy, exitus date, genetic test results were evaluated. Considering the gene locations of patients with BRCA1 and BRCA2 mutations, the most common genetic mutations are in exon 11; n=35 (31.82%) occur, with the second frequency in exon 10; It was determined that n=25 (22.73%) occurred. The most common protein change in patients with or without a genetic mutation was c.3318C>G n=6 (5.8%); The second most common protein change was c.9317G>A n=4 (3.8%). There was a significant difference in height in the postmenopausal group in terms of menopausal status at the time of diagnosis of patients with BRCA1 and BRCA2 genetic mutations (p=0.024*). When we evaluated 84 BRCA1 and BRCA2 mutant patients with cancer in terms of histological grade, a significant difference was found in terms of high grade (p=0.040*). Again, in 84 patients with BRCA1 and BRCA2 mutations in whom cancer was detected, left localization was found to be more than tumor localization (bilateral, right, left) (p=0.001*). The overall survival time of patients with breast cancer was 153 months, and the overall survival time of patients with ovarian cancer was 43 months.in favor of breast cancer was found in terms of overall survival. Relationship of mutation-positive cases with hormone receptors, age, stage, treatments received, operations, and incidence of developing the disease in the future of people with mutations when positive in their relatives, prophylactic treatments (such as mastactomy, oophorectomy), reducing morbidity and mortality, and follow-up processes will help us.