Wax deposition in horizontal wells
Yatay kuyularda parafin depolanması
  1. Tez No: 75789
  2. Yazar: MEHMET EVREN ÖZBAYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: parafin depolanması, yatay kuyu, katı- sıvı dengesi, üretilebilirlik indisi, sinir ağı
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
YATAY KUYULARDA PARAFİN DEPOLANMASI OZBAYOGLU, M. Evren Yüksek Lisans Tezi, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Tez Yöneticisi : Assoc. Prof. Dr. Birol DEMİRAL Yardımcı Tez Yöneticisi : Assoc. Prof.Dr. Mustafa V. KÖK Haziran 1998, 120 SayfaBu araştırmada, yatay kuyularda meydana gelen parafin depolanması çalışılmıştır. Yatay bir kuyuda, parafin oluşumu için gerekli birincil mekanizma, sıcaklık değişiminden çok, basınç değişimidir. Altı farklı termodinamik model basınç faktörü eklenerek geliştirilmiş, ve yatay kuyularda oluşan parafin depolanmasının gözlenebilmesi için bir bilgisayar programı oluşturulmuştur. Program, dikey kuyulara da uygulanabilinir. Ham petrolu oluşturan her bir temsili eleman için ayrı ayrı katı-sıvı denge sabiti hesaplanmıştır.Çeşitli hata payları kullanılarak, kritik basınçlar ve katı madde mol oranları elde edilmiştir. Ayrıca, kararlı durum ve yarı kararlı durum için, parafin oluşumu sonrası üretilebilirlik indisi üzerinde meydana gelen değişiklikler, bir parafin faktörü tanımlanarak incelenmiştir. Araştırma sonundaki gözlemlere göre, basınç değişiminin yatay kuyulardaki parafin oluşumuna hafif bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, dikey kuyularda, derinlik değişimine bağlı olarak değişmekte olan sıcaklığın, parafin oluşumunu sağladığı gözlenmiştir. Tez çalışması sırasında, kimyasal komposizyonu bilinmeyen bir ham petrolün, temsili elemanlarının tespiti için bir sinir ağı bilgisayar programı da oluşturulmuştur. Ancak, programdan elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlarla birebir uyum göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WAX DEPOSITION IN HORIZONTAL WELLBORES OZBAYOGLU, M. Evren M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Birol DEMİRAL Co-Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Mustafa V. KÖR June 1998, 120 pages In this research, wax deposition in horizontal wellbores was studied. In a horizontal well, the main mechanism for wax appearance is the pressure change rather than the temperature change. Six different thermodynamic models were modified for horizontal wells by adding a pressure function, and a computer program was developed to simulate the precipitation phenomena in horizontal wells. The program is also applicable to vertical wells. Solid- liquid equilibria constants for each pseudo- 111component were calculated. Critical pressures and overall solid mole fractions of the crude oil at different error ranges are determined. In addition to these, the changes in productivity index due to wax deposition for steady state and pseudo- steady state conditions were examined by the addition of a“wax factor”. It was observed that pressure change was slightly effective on wax appearance in horizontal wells. It was also observed that temperature change due to elevation caused wax precipitation in vertical sections. In the course of this thesis, a neural network program was also developed to determine the pseudo-components of a crude oil whose chemical composition was unknown. However, the results obtained from the program did not exactly match when compared with the experimental results. Keywords : wax deposition, horizontal wells, solid- liquid equilibrium, productivity index, neural network IV