Statistics of small pulsar glitches and post-glitch RXTE-PCA observations of the vela pulsar
Küçük pulsar glitchlerinin istatistiği ve vela pulsarının glitch sonrası RXTE-PCA gözlemleri
  1. Tez No: 75788
  2. Yazar: MEHMET ATAKAN GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ALİ ALPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: pulsarlar, Vela pulsarı, X-ışını spektrum analizi, zamanlama analizi, pulsars: general, pulsars: individual: Vela, analysis: spectral: X-ray, analysis:timing
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz KÜÇÜK PULSAR GLITCHLERİNİN İSTATİSTİĞİ VE VELA PULSARININ GLITCH SONRASI RXTE-PCA GÖZLEMLERİ Gürkan, Mehmet Atakan Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ali Alpar Ağustos 1998, 81 sayfa. İki kısımdan oluşan bu tezin birinci kısmında pulsarlarda gözlenen küçük glitch'lerin istatiksel bir analizi sunuluyor. Glitch mekanizmalarının değişik modelleri gözden geçirilip, bu modellerin beklentileri birbirleriyle ve gözlemlerle karşılaştırılıyor. Varılan sonuç herhangi bir modelin tek başına tüm glitch ve pulsar gözlemlerini açıklayamadığı. Buna karşın bir takım modellerin belli bir yaştan büyük pulsarlar için başarılı olduğu görüldü. İkinci kısımda Vela pul- sarının glitch sonrası RXTE-PCA ile yapılan gözlemlerinin bir analizi sunuluyor. Spektrumun indeksi 2 olan bir kuvvet kanunu olduğu görüldü. Kuvvet kanunu indeksinde ya da akıda belirgin bir değişiklik bulunamadı. Zamanlama analizi incelenen tüm gözlemler için atma şekilleri verdi. Sonuçların belirsizliği yüksek olduğundan atma şekli ve kesri üzerinde bir yorum yapılmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICS OF SMALL PULSAR GLITCHES AND POST-GLITCH RXTE-PCA OBSERVATIONS OF THE VELA PULSAR Gürkan, Mehmet Atakan M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. M. Ali Alpar August 1998, 81 pages. This thesis consists of two parts. In the first part a statistical analysis of small glitches observed in pulsars is presented. Various models for the glitch mecha nisms are reviewed. Their expectations are compared against each other as well as the observations. The conclusion is that no single model is successful to ex plain the whole sample of pulsars and glitches, although some models turned out to be successful for pulsars older than a certain age. In the second part the analysis of post-glitch RXTE-PCA observations of the Vela pulsar is presented. The spectrum was found to be a power-law with index around 2. No significant change in flux or power-law index was found. The timing analysis resulted pulse shapes for all observations investigated. The results have a high uncertainty so no comments on the changes of pulse shape and pulse fraction are given.