Development of a design language to implement in virtual design studio
Sanal tasarım işleği için bir tasarım dilinin geliştirilmesi
- Tez No: 75790
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım Gösterimleri, Tasarım Şekilleri ve Modelleri, Sanal Tasarım İşliği. VI, Design Representations, Design Methods and Models, Virtual Design Studio
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tasarım ortaklaşa yürütülen bir çalışma olup, her aşamasında etkili iletişim ve çalışma gerektirir. Giderek artan uzak mühendislik, tasarım grubu üyelerinin kültürel kaynağına veya bulunduğu bölgesel koşullara bağlı olmayan, üretken bir şekilde iletişim sağlayabilecekleri ortak bir dile ihtiyaç duymaktadır. Sanal Tasarım İşliği mühendislik tasarımında yeni bir çekim örneği oluşturmuştur. Bu işlik bilgisayara dayalı bir ortam olup, fiziksel olarak birbirinden ayrı bölgelerde bulunmakta olan tasarımcıların bulundukları yerden ayrılmalarına gerek olmadan ortak bir proje üzerinde çalışmalarına olanak sağlamaktadır. Sanal Tasarım İşliği, ortak tasarımda eşzamanlı ve ayrı zamanlı tasarım tekniklerini kullanarak uzun mesafeler arası bir tasarım işliğinin coğrafi ve zaman sınırları karşısında nasıl kurulacağına bir örnek teşkil etmektedir.Deneysel bir Sanal Tasarım İşliği 1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Union College arasında başlatılmıştır. Önceki Sanal Tasarım İşliği projelerinden elde edilen tecrübelerden tasarım bilgilerinin gösteriminin ve iletişiminin şekillendirilmesi gerektiği çünkü şekillendirilmemiş gösterimlerin bilgi paylaşımı sırasında sorunlara yol açabileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın esas amacı Sanal Tasarım İşliği' nde kullanılması düşünülen bir tasarım dilinin geliştirilmesidir. Geliştirilen bu dilden Sanal Tasarım İşliği katılımcılarının ortak bir tasarım projesinde verimli bir şekilde çalışmasını ve tasarım seçeneklerini kavramsal ve öntasarım aşamalarında tartışmalarını sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Design is a collaborative process, which requires efficient communication and negotiation in all phases. The ever-increasing frequency of distant engineering requires a common language to communicate in a productive manner, regardless of the team members' cultural origins or geographical locations. Virtual Design Studio establishes a new paradigm for engineering design. It is comprised of a team of designers from various locations for which the communication is computer-mediated. It allows participants who are geographically dispersed to interact in a unique design environment and collaborate on the same project without leaving their own living environment. It illustrates how to conduct a long distance collaborative design studio across geographical boundaries and time by exploring asynchronous and synchronous techniques in design collaboration.An experimental Virtual Design Studio between the Middle East Technical University and Union College was initiated in 1996. Previous experiences showed that it is important to formalize the way that the design information is represented and communicated, since informal representation may create problems with the sharing of information. The aim of this thesis is development of a design language, which is mainly intended to use in Virtual Design Studio environment. This language expected to enable the Virtual Design Studio participants to collaborate efficiently on a design project and discuss their mutual design alternatives both in the conceptual and preliminary design phases.