Monte Carlo study of Ni3AL based intermetallics
Ni3AL esaslı metallerarası bileşiklerin Monte Carlo çalışması
- Tez No: 75791
- Danışmanlar: PROF. DR. AMDULLA O. MEKHRABOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nİ3AI metallerarası bileşikler, Monte Carlo benzetimi, Düzen-Düzensizlik dönüşümleri, Nİ3AI Intermetallics, Monte Carlo Simulation, Order-Disorder transition
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Nİ3AI esaslı metallerarası bileşiklerde sıcaklık ve Al derişiminin düzenlenme karakteristiklerine etkisini incelemek için Monte Carlo benzetim yöntemi kullanıldı. Bu çalışma bize alaşımların elektronik teorisinin psödopotansiyel yaklaşımını Monte Carlo benzetim metodu ile birleştirerek düzen-düzensizlik faz dönüşümlerinin benzetiminde başarıyla uygulanabileceğini gösterdi. Önceden belirlenmiş sıcaklık ve Al derişimlerinde Monte Carlo benzetimi kullanılarak genel ve yerel düzen parametreleri hesaplanmıştır. Kurulan kafes modeli sadece konfigurasyon yönüyle tanımlandı. Düzenlenmeenerjileri sistemin dahili enerjisini ifade için Ising türü modelde girdi verileri olarak kullanılmıştır. Belirlenmiş sıcaklık ve Al derişimlerinde yapılan benzetimlerde genel ve yerel düzen parametrelerinin teorik değerlerine ulaştığı ayrıca başlangıçta düzensiz olan alaşımın benzetim sonucunda literatürdeki deneysel sonuçlarla da uyumlu bir şekilde L12 türü süperkafese sahip düzenli bir kristal yapıya ulaştığı görülmüştür. Benzetim sonuçları sıcaklık ve Al derişimlerinin Nİ3AI alaşımlarının düzenlenme davranışlarında önemli etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Benzetimler sonucunda birinci derece faz dönüşümü gözlenmiştir. Gözlenen 825-840 °C arasındaki düzen-düzensizlik dönüşüm sıcaklığının deneysel sonuçlardan sapma göstermesinin temel sebebi Boltzman faktöründeki sıcaklık etkisinin gerçekte olduğundan çok daha fazla olmasıdır. Bu çalışmada ayrıca % 26 Al konsantrasyonuna sahip alaşımın %25 ve %24.5 Al konsantrasyonlarına sahip alaşımlara göre daha yüksek sıcaklıklarda düzenli yapısını koruduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
A Monte Carlo simulation study has been performed on the Nİ3AI based intermetallics for the analysis on the effects of temperature and Al concentration on the ordering characteristics.The present study has shown that the combination of the electronic theory of alloys in pseudopotential approximation with Monte Carlo simulation method can be successfully applied to simulate the order-disorder transitions. The long- and short-range order parameters have been calculated by Monte Carlo simulation at predefined temperature and Al concentration.Theconstructed lattice model have taken only configurational problem into account.The ordering energies have been used as an input data to designate the internal energy of the system in an Ising type model. The simulations have been performed at preset temperature and Al concentration and it has been found that the long- and short-range order parameters have approached to their theoretical values and the initially disordered (random) alloy has evolved to fully ordered L12 type superlattice which is expected to occur according to experimental observations on Nİ3AI intermetallics.The results indicate that temperature and Al concentration have considerable effects on the ordering behaviors of Nİ3AI alloys. First order phase transition has been observed in present study. This agrees well with the experimental observations. The transition temperature was predicted to be between 825-840 °C which shows deviation from the experimental results.The primary reason for this is the high temperature dependency of the exponential Boltzman factor in the present study than in the real world.lt is also found that the hyper-stoichiometric alloy with 26 at% Al preserve its ordered structure at higher temperatures than do the stoichiometric (25 at % Al) and hypo-stoichiometric (24.5 at % Al ) alloys.