Afganistan'ın kurutulmuş ve sert kabuklu meyveler ihracatının analizi
Analysis of nuts and dried fruits export of Afghanistan
  1. Tez No: 757926
  2. Yazar: SUNATULLAH DAWAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sert kabuklu meyveler, Kurutulmuş meyveler, ihracat, Karşılaştırmalı Üstünlükler, Afganistan, Nuts, Dried fruits, Export Revealed Comparative Advantages, Afghanistan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Afganistan'ın tarım ürünleri ihracatı içinde önemli paya sahip olan sert kabuklu ve kurutulmuş meyvelerin ihracatının yıllara göre değişimini ortaya koymak. Afganistan'ın kurutulmuş ve sert kabuklu meyve sektörünün yurtiçi üretim ile yurtiçi tüketimini inceleyerek ihracat potansiyelini ortaya koymak, bunun yanında Afganistan'ın sert kabuklu ve kurutulmuş meyve sektörünün fırsatlarını, zorluklarını, belirlemek ve onlara çözümler önermektir. Bunun yanında bu araştırmada, Afganistan'ın kurutulmuş ve sert kabuklu meyve sektörünün hangi ülkelere, pazarlara yöneldiğini, dünya rakiplerini, dünya üretimini, ihracatı artırma imkanlarını belirlemekte diğer amaçlar arasında sayılabilir. Kurutulmuş ve sert kabuklu meyveler Afganistan'ın ana ihracatlarından biridir. Afganistan'ın ticaret odalarının araştırmalarına göre her yıl yaklaşık 100 milyon dolar bu sektörün ihracatından devlet bütçesine vergi geliri eklenmektedir. Afganistan'ın 2018- 2020 ihracat verileri ortalaması olarak hesaplanan Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük Katsayıları; Kuru incir için 6,40, Kuru kayısı 2,27, Kuru üzüm için 1,62, olarak hesaplanmıştır. Bu değerler fıstık için 0,43, ceviz ve badem için 0,27 tür. Buna göre Afganistan'ın kurutulmuş meyvelerde ihracat üstünlüğüne sahip olduğu, sert kabuklu meyvelerde ise üstünlüğe sahip olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the change in exports of nuts and dried fruits, which have a significant share in Afghanistan's exports of agricultural products, according to years. To reveal the export potential of Afghanistan's dried and nuts sector by examining the domestic production and domestic consumption, as well as to identify the opportunities and challenges of Afghanistan's nuts and dried fruit sector and to propose solutions to them. Besides, in this research, it can be counted among the other aims of determining which countries and markets the dried and hard-shelled fruit sector of Afghanistan is heading to, its world competitors, world production, and the possibilities of increasing exports. Nuts and Dried fruits are one of the main exports of Afghanistan product. According to the research of Afghanistan's chambers of commerce, every year approximately 100 million dollars are added to the government budget from the exports of this sector. Afghanistan's 2018-20120 export data calculated as the average of the explanted comparative superiority coefficients. These values are 0.43 for pistachios and 0.27 for walnuts and almonds. Accordingly, it can be said that Afghanistan has an export advantage in dried fruits but not in nuts fruits.