Yeni mezun hemşirelerin şizofreni ve diyabet hastalarının tedaviye uyamama ve tedaviyi sürdürememelerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of new graduate nurses; opinions on diabetes and schizophrenia patients; failure to follow and continue the treatment
  1. Tez No: 757954
  2. Yazar: AYŞENUR DEMİR KÜÇÜKKÖSELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Compliance with treatment, schizophrenia, diabetes, nurse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin şizofreni ve diyabet gibi kronik bir hastalığı olan bireylerin tedavilerine uyamama/sürdürememelerinde sorumlu gördükleri kişileri; iki hastalık arasında konuya ilişkin bir fark görüp görmedikleri ve çözüm yaklaşımlarını belirlemektir. Çalışma tanımlayıcı desende kurgulanmıştır. Araştırma evrenini KTO Karatay Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nde 2019-2020 eğitim- öğretim döneminde mezun olan 76 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Yeni Mezun Hemşirelerin Görüşlerini Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde açık uçlu sorular gruplandırılmış, tanımlayıcı istatistikler (yüzdelik) ve analizler için Ki kare testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan yeni mezun hemşirelerin şizofren hastalarında tedaviye uyamama/sürdürememe de ilk sırada aileyi, doktor, hasta ve hemşireden daha sorumlu görmeleri; diyabet hastalarında ise hastayı, aile, doktor ve hemşireden daha sorumlu görmeleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak araştırmada yeni mezun hemşirelerin şizofren hastalarında tedaviye uyamama sürdürememe de sırasıyla aile, hasta, doktor ve hemşireyi; diyabet hastalarında ise sırasıyla hasta, aile, hemşire ve doktoru sorumlu gördükleri belirlenmiştir. Bu doğrultuda hemşirelerin, hastanın tedavi ve bakımında, her aşamada hasta ve aileyi beraber ele almaları ve hasta odaklı bakımı benimsemeleri önemlidir. Anahtar Kelimeler Tedaviye uyum, şizofreni, diyabet, hemşire
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify people who nurses consider responsible for the inability to comply/continue the treatment of individuals with chronic diseases such as schizophrenia and diabetes; The aim is to determine whether they see a difference between the two diseases and their solution approaches. The study was designed in a descriptive pattern. The population of the research consists of 76 students who graduated from KTO Karatay University, School of Health Sciences, Department of Nursing in the 2019-2020 academic year. The Evaluation Form of New Graduated Nurses' Opinions was used to collect the data. In the analysis of the data, open-ended questions were grouped, descriptive statistics (percentile) and Chi- square test were applied for analysis. The fact that the newly graduated nurses participating in the research considered the family more responsible than the doctor, patient and nurse in the first place in the inability to comply/continue the treatment in schizophrenic patients; In diabetes patients, it was found statistically significant that they considered the patient more responsible than the family, doctor and nurse (p0.05). As a result, in the study of newly graduated nurses, inability to comply with treatment in schizophrenic patients also affected family, patient, doctor and nurse, respectively; In diabetes patients, it was determined that they considered the patient, family, nurse and doctor to be responsible, respectively. In this respect, it is important for nurses to consider the patient and family together at every stage in the treatment and care of the patient and to adopt patient-oriented care.