Kocaeli Şehir Tiyatroları ve Adana Şehir Tiyatrolarının kuruluşundan günümüze geçirdiği aşamalar ve tiyatral yapılanmaları
The stages and the theatrical structures of Kocaeli and Adana City Theatres from their establishment to today.
  1. Tez No: 758005
  2. Yazar: SEYFETTİN SÜHA EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Belediye, Festival, Kocaeli, Repertuvar, Sanat, Şehir, Tiyatro, Adana, Kocaeli, Theatre, Art, Municipality, City, Repertory, Fes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1914 yılında temelleri atılan, o zaman ki adıyla Darülbedayi-i Osmani, yani 'Osmanlı Güzellikler Evi' ismi ile kurulan İstanbul Şehir Tiyatroları ülkemizdeki şehir tiyatroları yapılanmalarının ilki ve en büyüğü olması nedeniyle ayrı bir yere sahiptir. Bağlı bulunduğu belediyeler tarafından, ayrılan ödenekleri, istihdam ettiği sanatçı ve teknik personelleri ile İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve Adana Şehir Tiyatroları Türkiye'nin en önemli 'Belediye Şehir Tiyatroları' yapılanmalarıdır. Çalışmamızda model olarak incelediğimiz ve 1958 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Vedii Cezayirli'nin genel sanat yönetmenliğinde kurulan Adana Şehşir Tiyatroları, 60 yıllık sanat hayatında 3 kez kapatılmış, ancak yapılan girişimler sonucunda tekrardan 'perde' demeye başlamıştır. 2001 yılından itibaren de kesintisiz olarak oyunlarını sahnelemeye devam etmektedir. Çalışmamızda model olarak incelediğimiz ikinci yapılanma olan Kocaeli Şehir Tiyatroları ise, ilk Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Işıl Kasapoğlu'nun çalışmalarıyla kurulduğu 1997 yılından 2019 yılına kadar geçen süreçte, repertuvarına aldığı 100'a yakın oyunu sahnelemiş ve bölgesinde ki sanatsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli bir rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
İstanbul City Theatres is the first and the biggest of city theatres organisations in our country. It was established in 1914 in Ottoman period with the name 'Darülbedabiyi-i Osmani' which means 'Ottoman House of Beauties' and still has a significant place. İstanbul ,Eskişehir, Kocaeli and Adana City Theatres are the most important city theatres organisations due to their budget, number of artists and technical staff employed with the supports of municipalities they are affiliated with. Adana City Theatres which we studied as a model in our research was established by İstanbul City Theatres artist Vedii Cezayirli, the general art directorate, and closed down for three times during its art life.However, it managed to open its curtains due to new initiatives and has been displaying its plays continuously since 2001. The second theatre we studied in our research is Kocaeli City Theatres which was established by the initiatives of Işıl Kasapoğlu ,the first general art directorate, in 1997.Since then, the theatre has performed around plays and played a significant role in the development of art activities in the region.