Erzurum'da Osmanlı öncesi Türk İslam eserlerinde görülen geometrik desenlerin grafik tasarım öğelerine dönüştürülerek şehir marka kimliğine faydalarının incelenmesi
Investigation of the Contributions to the Brand Identity of the City in Erzurum by Converting Geometric Patterns in Pre-Ottoman Turkish Islamic Works into Graphic Design Elements
- Tez No: 758032
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BERKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk islam sanatı, geometrik desen, şehir marka kimliği, görsel iletişim, marka, Turkish Islamic art, geometric pattern, city brand identity, visual communication, brand
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç: Bir şehrin kültür, sanat, turizm, ekonomi, spor, eğitim, vb. gibi değerlerinin tanıtımı çeşitli iletişim araçları; etkinlikler, festivaller ve fuarlar aracılığıyla sağlandığı günümüzde, şehrin tarihi yapıları referans olarak önemli bir vazife görür. Bir şehrin kimliği yapısında bulundurduğu medeniyetler kadar güçlüdür. Bu medeniyetlerin miras bıraktığı mimari yapılar bu amaçta başrol oynar. Bu Bağlamda; Erzurum'da bulunan Osmanlı öncesi Türk İslam eserlerinde görülen figür ve motiflerin günümüz algı biçimine göre yorumlanıp grafik tasarım ögelerine dönüştürülecektir. Ortak bir grafik dilde oluşturulmuş grafik tasarım ögelerinin, yukarıda adı geçen kültür, sanat vb. gibi alanlarda şehir marka kimliğine yön verilmesi ve bu kimliğe katkısı incelenecektir. Yöntem: Tez çalışması hazırlanırken Osmanlı Öncesi Türk İslam Eserlerinin teknik ve teorik araştırması yapılacak, eserler hakkında ve eserlerin üzerindeki her bir figür ve motif hakkında bilgiler verilecektir. Belirlenecek eserlerin çeşitli açılardan fotoğrafları çekilerek bu fotoğraflarda yer alan eserler üzerindeki geometrik desenlerin detayları vektör programlar aracılığı ile parça dokular oluşturulup bu dokular bir araya getirilecektir. Önem: Oluşturulacak dokuların iletişim araçları aracılığıyla kültür, sanat, turizm, ekonomi, spor, eğitim, vb. gibi alanlarda nasıl kullanılacağına dair uygulamalar yapılacaktır. Bu çalışma uygulandığında Erzurum ilinin şehir marka kimliğinin değeri artırılmış olacaktır. Sonuç: Toplumla direk ilişkilendirilen kültür, sanat, turizm, ekonomi, spor, eğitim, vb. gibi kavramlar alanında modern çağın düzeyinde veya daha ilerisinde bir konuma gelinecektir. Bilimsel bir eser oluşturma açısından diğer şehirler için pilot bir çalışma olması yönüyle de önemli bir adım atılmış olunacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: While the promotion of a city's values such as culture, art, tourism, economy, sports, education is made through various communication tools, events, festivals and fairs, the historical buildings of the city serve as an important reference. Historical buildings are as strong as the civilizations that the city has in its identity. The architectural structures inherited by these civilizations play a leading role in this purpose. In this context; Figures and motifs seen in pre-Ottoman Turkish-Islamic works in Erzurum will be interpreted according to today's perception and transformed into graphic design elements. The direction and contribution of graphic design elements created in a common graphic language to the brand identity of the city in the above-mentioned areas such as culture and art will be examined. Method: While preparing the thesis, technical and theoretical research of the Pre-Ottoman Turkish-Islamic Works will be done, and information will be given about the works and each figure and motif on the works. By taking photographs of the works to be determined from various angles, the details of the geometric patterns on the works in these photographs will be created through vector programs and these textures will be brought together. Importance: Practices will be made on how the textures to be created will be used in areas such as culture, art, tourism, economy, sports and education through communication tools. When this study is implemented, the value of the city brand identity of Erzurum will be increased. Conclusion: In the field of concepts such as culture, art, tourism, economy, sports, education, which are directly associated with society, a position will be reached at the level of the modern age or beyond. In terms of creating a scientific work, an important step will be taken in terms of being a pilot study for other cities.