Liberation and particle shape effects in interpaticle breakage
Tanelerarası kırılmada serbestleşme ve tane şekli etkileri
- Tez No: 75804
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Tanelerarası kırılma, Yüksek basınçlı merdaneli kırıcı, Tane serbestleşmesi, Şekil faktörü, Görüntü Analizi VI, Interparticle breakage, High pressure roller press, Mineral liberation, Shape factor, Image Analysis
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çok yüksek tanelerarası basınç yaratabilen yüksek basınçlı merdaneli kırıcılar ile boyut küçültmeye son yıllarda cevherlerin öğütülmesinde fazlaca ilgi duyulmuştur. Tanelerarası kırılmanın mineral serbestleşmesi ve ürün tane şeklini geliştirdiği iddia edilmekle birlikte literatürde az sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu tezde tanelerarası kırılmada serbestleşme ve tane şekli etkileri konvansiyonel çubuklu değirmende kromit cevherinin öğütülmesi ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Tanelerarası kırılmanın simulasyonu piston-die- press ile yapılarak kapalı tane yatağında kırılma testleri dar boyut fraksiyonlarında gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçların istatistiki değerlendirilmesi tanelerarası kırılmada mineral serbestleşmesinin çubuklu değirmen öğütmesi ile karşılaştırıldığında arttığı hipotezini desteklemiştir. Bu iki farklı kırma mekanizması ileoluşturulan tanelerin şekil faktörleri arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Tanelerarası kırılma çubuklu değirmen ile öğütmeye göre daha az dairesel taneler oluşturmuştur. Analiz edilen tane boyu aralıklarının ince boyutlalrında tanelerarası öğütme ile oluşturulan tanelerin çubuklu değirmen ile öğütülen ve daha yüksek şekil faktörlerine sahip olan tanelere göre daha basık ve kompakt oldukları görilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comminution with the high-pressure roller press, which is capable of generating very high interparticle pressures, has recently gained much interest in the grinding of ores. The interparticle breakage is claimed to improve mineral liberation and product particle shape, however, there is little investigation of such qualities in the literature. This thesis describes work carried out for the comparison of liberation and particle shape effects in the interparticle breakage with those effects in conventional rod mill grinding of a chromite ore. Confined particle bed breakage tests were performed in a piston-die press on narrow size fractions of the ore to simulate interparticle breakage. Liberation and particle shape factor measurements of the resulting size fractions of piston-die press and rod mill grinding tests were made by a computerized image analysis system. IllStatistical evaluation of the experimental results supported the hypothesis that interparticle breakage enhances mineral liberation as compared to rod mill grinding. There were statistically significant differences between the shape factors of the particles generated by the two different breakage mechanisms. Interparticle breakage generated less circular particles as compared to rod mill grinding. In the finer end of the analyzed size fractions, the particles generated by interparticle breakage were more elongated and compact than the products of the rod mill grinding that have higher shape factor values.