Turizm sektörünün ekonomik büyümeye etkisi: Azerbaycan örneği
The effect of tourism sector on economic growth: The case of Azerbaijan
  1. Tez No: 758086
  2. Yazar: GUNEL SAFAROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KABLAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Sektörü, Ekonomik Büyüme, Azerbaycan, Tourism, Tourism Sector, Economic Growth, Azerbaijan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Turizm sektörü, ülkelerin ekonomik kalkınmalarına katkı sunan sektörlerden biridir. Bu amaçla ülkelerin kaynaklarını kullanma, turizm faaliyetlerini canlandırma, tesisler kurma, turizm türlerini artırma, geliştirme ve yararlanma haline getirebilecek ölçüde çalışmaları yapma gibi birtakım politikalar/stratejiler, turizmi ekonomik büyümelere katkı sunabilecek bir konuma taşımaktadır. Bu nedenle politikaların doğru olmasının ve işlerlik kazanmasının ana işlevi, ekonomik büyümeyi aynı oranda etkileyebilecek unsur olmasıyla dikkate alınmaktadır. Araştırma kapsamında Azerbaycan üzerinden turizm sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkisinde geliştirici turizm faaliyeti ve buna bağlı uygulamalar incelenmiştir. Buna göre turizm çeşitlerine bağlı kalınarak politikaların işlev kazandığından bahsedilebilmektedir. Azerbaycan'ın turizm potansiyeli olarak belirtilebilecek turizm çeşitleri arasında sağlık, tatil, plaj, dağcılık ve yayla turizmi gibi farklılıklar baz alınarak süreçlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle ise turizm faaliyetlerinde yaşanabilecek gelişmelerde potansiyelin turizm profillerine göre olması gerekmektedir. Günümüzde turizm faaliyetlerinde bu yaygınlaşma ve iyileşme Azerbaycan için ifade edilse de henüz istenilen düzeyi yakalayamadığı belirtilebilmektedir. Bu yönde yapılan çalışmalar ve Azerbaycan'ın bağımsızlık sonrasındaki politikaların henüz istenilen düzeyi yakalamaması, ülkedeki kaynakların yeterlilik taşımamasına ortam hazırlamaktadır. Bu amaçla araştırma sonucu baz alınarak Azerbaycan için bu konular kapsamında iyileştirici çalışmaların artırılması yorumu geliştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is one of the sectors that contribute to the economic development of countries. For this purpose, some policies/strategies such as using the resources of the countries, revitalizing tourism activities, establishing facilities, increasing the types of tourism, developing and making studies to the extent that it can be used, carry tourism to a position that can contribute to economic growth. For this reason, the main function of the correctness and functioning of the policies is taken into account as it is the factor that can affect economic growth at the same rate. Within the scope of the research, improving tourism activity and related practices in the effect of the tourism sector on economic growth through Azerbaijan were examined. Accordingly, it can be said that the policies gain a function by adhering to the types of tourism. The processes should be improved based on the differences such as health, holiday, beach, mountaineering and highland tourism among the tourism types that can be specified as the tourism potential of Azerbaijan. In other words, the potential for developments in tourism activities should be according to tourism profiles. Today, although this expansion and improvement in tourism activities is expressed for Azerbaijan, it can be stated that it has not yet reached the desired level. The studies carried out in this direction and the fact that Azerbaijan's post-independence policies have not yet reached the desired level are preparing the environment for the resources in the country to not be sufficient. For this purpose, based on the results of the research, an interpretation of increasing remedial studies can be developed for Azerbaijan within the scope of these issues.