Hadisler bağlamında fıtrat-eğitim ilişkisi
Relationship between fitrah and education in the context of hadith
  1. Tez No: 758087
  2. Yazar: ELA KIZILKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Fıtrat, Eğitim, Sevgi, Çocuk, Hadith, Fıtrah, Education, Love, Child
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, model insan Hz. Peygamber'in hadisleri bağlamında eğitim-fıtrat ilişkisini konu edinmiştir. Sünnet-fıtrat arasındaki ilişkinin mutabakatı konunun seçiminde etkili oldu. Zira sünnetin bütün ilkeleri fıtrata uygun olduğu gibi fıtrat da doğal olarak sünnetin bütün değerlerine uyum sağlamaya yatkın karakterdedir. Fıtrata uygun eğitim çocuğun karakter yapısının oluşumunda pozitif katkı sağladığı gibi iyi bir vatandaş olmasının da teminatıdır. Bu nedenle hadisler bağlamında eğitim-fıtrat ilişkisini konu edinen bu tez çalışma konusu olarak belirlendi. Çocukların daha sonraki hayatlarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen eğitim uygulamaları fıtrata yani insan yaratılışına uygun olduğu takdirde elbette olumlu neticeler verecektir. Eğitimcilerin pedagojik değerlerin yanı sıra fıtrî ve nebevî değerleri de göz önünde bulundurarak eğitim faaliyetlerini sürdürmeleri insanlık adına büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the relationship between education and fıtrah in the context of the hadiths of the model human Muhammad. The harmony of the relationship between sunnah and fitra was effective in the selection of the subject. Because, as all the principles of the sunnah are in accordance with the fitra, the fitra is naturally inclined to adapt to all the values of the sunnah. Education in accordance with fıtrah contributes positively to the formation of the child's character structure, as well as a guarantee that he is a good citizen. For this reason, this thesis, which was the subject of the relationship between education and Fitrat in the context of the Hadith, was determined as the subject of the study. Educational practices that positively or negatively affect the later life of children will of course produce positive results if they are suitable for fıtrah, that is, human creation. It will be a great advantage for Humanity for educators to continue their educational activities taking into account the pedagogical values as well as the fıtrah and sunnah values.