İlkokullarda uzaktan eğitim yoluyla okuma ve okuduğunu anlama: Bir durum çalışması
Reading and reading comprehension through distance education in primary schools: A case study
- Tez No: 758085
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE DİLEK BOYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, Okuduğunu anlama, Akıcı okuma, Uzaktan eğitim, Covid-19, Turkish lesson, Reading comprehension, Fluent reading, Distance education, Covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmanın amacı, uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilen ilkokul 4. sınıf Türkçe derslerindeki okuma ve okuduğunu anlama etkinliklerinin nasıl yürütüldüğünün ve söz konusu sürece ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinin durum çalışması modelinde bütüncül tek durum çalışması olarak desenlenmiştir. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında Eskişehir ili Tepebaşı ilçesindeki bir ilkokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırma, COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim yoluyla 4. sınıfta öğrenim gören 28 öğrenci ve sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri; katılımcı gözlem, ses kayıtları, öğretmen ve öğrencilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Toplanan veriler, betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda gözlenen derslerin Türkçe ders planının beş aşamasına uygun olarak yürütüldüğü görülmüş ve okuma ve okuduğunu anlamaya yönelik yapılan etkinlikler okuma öncesi, okuma sırası ve okuma sonrası olarak incelenmiştir. Araştırmada hem gözlem süreci hem de öğrenci ve öğretmen görüşleri incelendiğinde yaşanan sorunlar belirlenmiştir. Öğrenme ortamıyla ilgili sorunlarda; bağlantı sorunu, uzaktan eğitim aracında ortama karışan dış ses/ortam sesleri, süre sınırı, vb. yer almaktadır. Okuma becerisiyle ilgili sorunlarda; okuma sırasında yapılan vurgu ve tonlama hatası, kelime ya da satır atlama, duraklama, hatalı okuma, vb. bulunmaktadır. Uzaktan eğitim, Türkçe dersleri ve okuma etkinlikleri konularına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to determine how reading and reading comprehension activities in primary school fourth-grade Turkish lessons are carried out and the views of teachers and students about the process in question. The research was designed as a holistic single case study in the case study model of qualitative research methods. The research was carried out in a primary school in the Tepebaşı district of Eskişehir in the 2020-2021 academic year. The research was conducted with 28 students and classroom teachers who were studying in the 4th grade through distance education due to the COVID-19 epidemic. The data of the research; Participant observation, audio recordings, semi-structured interviews with teachers and students were collected. The collected data were analyzed by descriptive analysis. As a result of the research, it was seen that the lessons observed were carried out by the five stages of the Turkish lesson plan. Activities for reading and reading comprehension were examined as pre-reading, reading, and post-reading. In the research, the problems experienced were determined when both the observation process and the views of students and teachers were examined. Among the problems related to the learning environment; connection problem, external sound/environment sounds that interfere with the environment in the distance education tool, time limit, etc. is located. Among the problems related to reading skills; accent and intonation errors during reading, word or line skipping, pause, incorrect reading, etc. exists. The views of teachers and students on distance education, Turkish lessons, and reading activities were shared.