Teacher questions in 6th grade EFL classes: An exploratory action research in online learning environments during the Covid-19
İngilizcenin yabancı dil olarak öğrenildiği 6. Sınıflarda öğretmen soruları: Covid-19 döneminde çevrimiçi öğrenme ortamlarında keşif amaçlı bir eylem araştırması
  1. Tez No: 758108
  2. Yazar: ESRA ÇİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR SALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çevrimiçi öğrenme, eylem araştırması, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme, öğretmen soruları, sınıf içi etkileşim, yansıtıcı öğretim, action research, classroom interaction, English as a foreign language, online learning, reflective teaching, teacher questions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Öğretmen soruları, sınıf içi etkileşim bağlamında derslerde neler olduğu hakkında birçok detay veren öğretmen konuşmasının önemli unsurlarıdır. Şu ana kadar öğretmen sorularının farklı boyutları araştırmacılardan tarafından sıklıkla incelenmiştir. Ancak, öğretmen-araştırmacılar bu konuya henüz yeterince ilgi göstermemiştir ve kendi sorularını eylem araştırmaları yaparak incelememişlerdir. Ayrıca, öğretmen soruları çevrimiçi sınıf ortamlarında kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır. Bir öğretmen-araştırmacı olarak bu nitel eylem araştırmasını hem literatürdeki bu boşluğu doldurmak hem de kendi soru sorma uygulamalarım hakkında bir farkındalık geliştirmek için yaptım. Bir devlet ortaokulunda İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği iki adet 6. sınıf ile Covid-19 pandemi döneminde yaptığım çevrimiçi derslerden veri topladım. 6 hafta boyunca çevrimiçi dersleri kaydettiğim ve son hafta öğrencilere açık uçlu bir anket uygulattığım veri toplama süreci 7 hafta sürdü. Daha sonra, 50 çevrimiçi derste sorduğum İngilizce soruların miktarını, türlerini ve işlevlerini ayırt ederek veriyi analiz ettim. Analizim sonucunda toplamda 1588 adet soru sorduğum ortaya çıktı. Bu sorular arasında bilişsel soruları yansıma sorularından daha fazla, öğrencilerden bilgi isteyen soruları öğrencilerin fikirlerini soran sorulardan daha fazla kullandım. Ayrıca, sorularım işlevi çoğunlukla sınıf yönetimini sağlamaya, ardından konuyu pekiştirmeye ve öğrencilerimi farklı sevk etmeye yönelikti. Analiz aynı zamanda öğrencilerimin eleştirel düşünce becerilerini geliştirmeye yönelik soruları nadiren kullandığımı ortaya çıkardı. Bunun yanında, öğrencilerim ankette sorularımdan genel olarak memnun olduklarını belirttiler. Fakat onlardan bilgi istediğim soruları onların fikirlerini sorduğum sorulara tercih ettiler. Sonuç olarak, bu çalışma sorularımın belirli boyutları üzerinde düşünmek ve bu boyutları geliştirmek için gerekli eylemleri almam için büyük önem taşıdı. Hem de bu çalışma benzer çalışma yürüterek diğer öğretmenlerin de soruları hakkında bilinçlenmeleri yolunda adım atmaları için onlara ilham verebilir.
Özet (Çeviri)
Teacher questions are crucial elements of teacher talk that provide a lot of detail about what happens in the lessons regarding classroom interaction. Different aspects of teacher questions have been frequently explored by researchers so far. However, teacher-researchers have not yet given sufficient attention to this topic and explored their questions by carrying out action research studies. Moreover, teacher questions have not been researched extensively in online classroom settings. In order to both fill out this gap in the literature and to develop an awareness of my questioning practices, I conducted this qualitative action study as a teacher-researcher. I collected data from the online lessons I had with two 6th grade EFL classes in a public secondary school setting. The data collection process took place for seven weeks, during which I recorded online lessons for six weeks and administered an open-ended questionnaire to my students in the final week. Then, I analysed data by identifying the frequency, types, and functions of the English questions I asked in 50 online lessons. My analysis revealed that I asked 1588 questions in total. Of these questions, I used epistemic questions more than echoic questions and display questions more than referential questions. Besides, my questions served mostly procedural function, followed by convergent function, and divergent function. The analysis also revealed that I hardly made use of questions enhancing the critical thinking skills of my students. Moreover, my students expressed in the questionnaire that they were content with my questions in general. However, they preferred referential questions to display questions. Consequently, this study was of great importance for me to reflect on certain aspects of my questions and take necessary actions to improve these aspects. Moreover, this study may inspire other teachers to take a step to develop consciousness of their questions as well by means of carrying out similar studies.