RGB, multispektral ve termal görüntülerden arkeolojik mirasin fotogrametrik analizi: Troya müzesi lahitleri örneği
Photogrammetric analysis of archaeological heritage from rgb, multisspectral and thermal images: The sample of Troya museum sarcoas
  1. Tez No: 758115
  2. Yazar: BERNA PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Termal kamera, Dijital kamera, Fotogrametri, Thermal camera, Digital camera, Photogrammetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Doğal ve beşeri etkilere maruz kalan tarihi yapı ve kültürel eserlerin yüzeylerinde gözlemlenen değişimler, eserlerin yüzeyindeki ayrıntıların görsel olarak doğru algılanmasını engellemektedir. Termal ve dijital kameraları birlikte kullanarak tarihi yapıları ve kültürel miras niteliği taşıyan yapıların fotogrametrik yöntemle belgelenmesi, termal kameralar ve dijital kameraların birlikte kullanımı ile tarihi eserlerdeki geometrik modellemenin yapılmasının yanı sıra, spektral analiz sonucunda yapılacak sınıflandırma sonuçları ile eserlerdeki üzerindeki detaylar incelenecektir. Termal görüntüleme sistemleri yüzeylerin termografik koşullarını değerlendiren, yüzey sıcaklıklarını hassas bir şekilde okuyarak görsel bir sonuç ürün sunan, yapıya zarar vermeyen, temas gerektirmeyen, tarihi ve kültürel mirasların yapısına zarar vermeyecek nitelikte ve aynı zamanda dijital kameralar ile entegre çalışabilen bir sistemdir. Yapılan çalışmada termal kamera ve sayısal kameralarla elde edilen görüntüler Agisoft programı ile modellenip Python yazılımıyla analizler yapılmıştır. Eserlerin, sürdürülebilirliği, korunması, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılması için sistemli ve planlı bir koruma yaklaşımının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Changes observed on the surfaces of historical buildings and cultural artifacts exposed to natural and human influences prevent the correct perception of the details on the surface of the artifacts. By using thermal and digital cameras together, documenting historical buildings and cultural heritage buildings with photogrammetric method, using thermal cameras and digital cameras together, making geometric modeling of historical artifacts, as well as the classification results to be made as a result of spectral analysis and the details on the artifacts will be examined. Thermal imaging systems are a system that evaluates the thermographic conditions of the surfaces, provides a visual result by reading the surface temperatures precisely, does not harm the structure, does not require contact, does not harm the structure of historical and cultural heritage, and can also work integrated with digital cameras. In the study, the images obtained with thermal camera and digital cameras were modeled with Agısoft program and analyzed with Python software. It is aimed to develop a systematic and planned conservation approach in order to ensure the sustainability, protection and delivery of artifacts to future generations in a healthy way.