Power system observability analysis and network planning with genetic algorithms
Genetik algoritma ile güç sistem gözlemlenebilirlik çözümü ve ağ planlaması
- Tez No: 75814
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Power system observability analysis, Network planning, Genetic algorithms, Optimization. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZ GENETİK ALGORİTMA İLE GÜÇ SİSTEM GÖZLEMLENEBİLİRLİK ÇÖZÜMÜ VE AĞ PLANLAMASI F. Sinan USLU Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU Yardımcı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Kemal LEBLEBİCİOGLU Ocak 1998, 89 sayfa Bu yüksek lisans tezi çalışmasında, güç sistemleri gözlemlenebilirlik çözümü ve ağ planlaması için yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Algoritmanın amacı bir gider fonksiyonunun değerini bazı sınırlamalara göre minimuma indirmeye çalışmaktır. Bu gider fonksiyonu, en çok gözlemlenebilir yaygın ağaç yapısının aranması kurallarım tanımlamaktadır. Bunu yaparken de sistemde daha önceden var olan ölçü cihazları aynen korunmuştur. Elde edilen sonuçların görsel olarak daha kolay yorumlanmasını sağlamak amacı ile bir de program geliştirilmiştir.Geliştirilen program bir ağ yaratım ortamından, ağ planlama iyileştiricisinden, sonucun görsel olarak sunulduğu bir pencereden ve istatistiksel veri sunumunun yapıldığı bölümlerden oluşmaktadır. Bu programın kullanıcıları, her aşamada olası seçimlerin bildirilmesi ile desteklenmiş ve böylece kolay kullanımlı bir program oluşturulmuştur. Kullanıcılar kendi istedikleri bir sistem için programı kullanabilirler. Bunun için bir veri yapısı dosyası oluşturmak yeterlidir. Veri yapısı oluşturulduktan sonra sistemde bulunan düğümlerin yerleri işaretleme cihazı ile belirlenir ve oluşan sisteme ait düğüm koordinatları bir başka dosyada saklanabilir. Geliştirilen algoritma, IEEE'nin test sistemleri ve gerçekte bulunmakta olan sistemler üzerinde test edilmiştir. Geliştirme aşamasında zamanın çoğu, fark fonksiyonunun katsayılarım değişik ölçekteki sistemler için uyarlamak amacı ile kullanılmıştır. Sonuç olarak genetik algoritmaların güç sistemleri gözlemlenebilirlik çözümü ve ağ planlaması problemlerinin çözümünde 118 düğüm ve 185 kol içeren karmaşık sistemlerde dahi basan ile kullanılabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Güç Sistemi Gözlemlenebilirlik Çözümü, Ağ Planlaması, Genetik Algoritmalar, Optimizasyon. M
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWER SYSTEM OBSERVABILITY ANALYSIS AND NETWORK PLANNING WITH GENETIC ALGORITHMS USLU, F. Sinan M. Sc., Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Osman SEVAİOGLU Co-supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kemal LEBLEBİCİO?LU January 1998, 89 pages In this thesis, a new algorithm is developed for power system observability analysis and network planning. Objective of the algorithm is to minimize a cost function subject to some constraints. The cost function defines the rules of maximally observable spanning tree search while utilizing existing measurement devices on the system. In order to examine the test results of the algorithm, a software environment is also developed. The software consists of a network editor, network planning optimizer, solution presentation and statistical data output sections. In each section, the user is supplemented for the knowledge of iiipossible next steps therefore software environment is easy to use. Users can define their own networks first by preparing a data base file and then by determining the places of buses in the system with pointing device. Once the locations of buses are determined, they can be saved in a separate file and can be used later. Developed algorithm is tested on various networks. In performance evaluation tests, IEEE standard networks and real world power systems data are used. During the development phase, considerable time is spent on determining cost function weight coefficients for different networks. It is concluded that genetic algorithms can be used successfully for power system observability analysis and network planning problems with networks of considerably large sizes as much as 118 buses and 185 branches.