English tense and aspect constructions in the opinion essays of pre-intermediate level Turkish EFL students
Yabancı dil seviyesi alt-orta seviyede olan ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin fikir yazılarındaki zaman-görünüş yapıları
- Tez No: 758147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA SUBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İngilizcedeki zaman-görünüş yapıları; taşıdığı dile özgü özellikleri, karmaşık yapısı, ve diller arası farklıklar gibi özelliklerinden dolayı ikinci dil olarak İngilizce öğrenenlerin karşılaştığı ana sorunlardan biridir (Bardovi-Harlig, 2000). İkinci dil öğrenme, o dilde zamanı ifade etmek için kullanılan çeşitli dil araçlarını kullanmayı da kapsar. Sözcüksel araçlar zaman zarflarını, edatları ve bağlaçları içerirken dilbilgisel araçlar fiilleri, zamanı ve görünüşü içerir. Genellikle zaman birden fazla araç ile ifade edilir ve ikinci/yabancı dil öğrenenler hedef dilde üretirken bu araçları uygun bir şekilde kullanmakta güçlük çekerler. Mevcut çalışma bir keşif çalışmasıdır ve Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Programı'nda öğrenim gören alt-orta seviyede İngilizce bilen Türk öğrencilerin İngilizcedeki zaman-görünüş yapılarını yazılı metinlerde analiz etmeyi hedeflemiştir. Ardından, anadili İngilizce olan öğrencilerin yazılarındaki zaman-görünüş yapıları, iki derlem arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmak maksadıyla incelenmiştir. Bulgular hem anadili İngilizce olan öğrencilerin hem de Türk öğrencilerin fikir yazılarında en çok şimdiki zaman fiillerini kullandıklarını ortaya çıkarmıştır. Derlem çalışmasındaki hata analizi, geçmiş zamanın basit görünüşünün en hatalı zaman kullanımına sahip olduğunu, şimdiki zamanın süreklilik görünüşünün ise en hatalı görünüş kullanımına sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Mevcut çalışmanın sonuçlarına dayanarak, ikinci dil pedagojisinde dilbilgisi öğretimine ve daha özel olarak İngilizce'de“zaman”öğretimine yönelik yeni yaklaşımlara yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Tense-aspect system in English has been one of the main challenges faced by second/foreign language learners due to its components such as language-specific features, complexity, and cross-linguistic variation (Bardovi-Harlig, 2000). Second language acquisition comprises of the acquisition of various linguistic means to express time. Lexical means include temporal adverbs, prepositions, conjunctions, and verbs, and tenses and aspects constitute grammatical means. For the most part, time is expressed by using more than one means, and learners of a second/foreign language generally have difficulty in employing the means properly when producing in the target language. The present study is an exploratory study which aims to analyze structures on the English tense-aspect system through written texts produced by pre-intermediate level Turkish EFL learners at Bursa Uludağ University School of Foreign Languages Intensive English Program to define and come up with explanations about the correct and erroneous structures. Subsequently, for comparison purposes, a native data set is investigated for tense-aspect structures to find out similarities and differences between the two corpora. The findings show that both pre-intermediate level Turkish EFL learners and native English speakers employ present-tense verbs higher in number than past-tense verbs in their opinion essays. The error analysis revealed that simple aspect of past tense was found to be the most error-prone tense while progressive aspect of present tense was found to be the most error-prone aspect. Regarding the findings of the current study, implementation of new approaches to grammar teaching, and more specifically teaching“time”in English is suggested for the second language pedagogy.
Benzer Tezler
- Tuva Türkçesinde dilbilgiselleşme
Grammaticalization in Tuvan Turkish
BUKET BARAN
Doktora
Türkçe
2023
DilbilimAnkara ÜniversitesiÇağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜLSÜM KİLLİ YILMAZ
- Semantic and syntactic analysis of Turkish serial verb constructions
Türkçe sıralı eylem yapılarının anlambilimsel ve sözdizimsel çözümlemesi
NURSEL DURAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
DilbilimMersin Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YEŞİM AKSAN