Petrography and mineralogy of the vermiculitized philogopitic metagabbro from the Kurançalı Area (Kırşehir-Central Anatolia)
Kurançalı bölgesindeki (Kırşehir-Orta Anadolu) vermikülitleşmiş filogopit içeren metagabrollarınpetrografisi ve mineralojisi
- Tez No: 75817
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEMAL GÜNCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Kurançalı Metagabbro, layering, petrography, mineralogy, phlogopite, vermiculite
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmanın amacı Kurançalı (Kırşehir) bölgesindeki Kurançalı Metagabrosunun petrografik ve mineralojik özelliklerini ortaya koymak ve metagabro içinde yer alan koyu renkli minerallerdeki vermikülitleşme sürecini açıklığa kavuşturmaktır. Orta Anadolu Ofiyolitlerinin izole bir birimi olan Kurançalı Metagabrosu, Orta Anadolu Metamorfiklerine ait metamorfik ofiyolitli kompleksinin üzerine dike yakın bir dokanak boyunca bindirmiştir. Metagabro ve alttaki metamorfiklerin her ikisi de granitik kayalarla kesilmişlerdir. Değişik tane boyunda bileşimsel bantlaşma göstermesi ve filogopitli bantlar içermesi Kurançalı Metagabrosunun karakteristik özellikleridir. Bu özellikleri ile Orta Anadolu Ofiyolitlerine ait diğer gabrolardan ayırt edilir.Gabrolardaki detaylı petrografik ve mineralojik çalışmalar, x-ışınları difraktometresi, birleşik diferansiyel termal ve termogravimetri metodu, endüklenmiş plazma spektrometresi, taramalı elektron mikroskop ve enerji yayılımlı x-ışınları metodu, yarı-kantitatif elektron mikroprob ve petrografik mikroskop ile yürütülmüştür. Petrografiye göre metagabronun temel mineralleri diyopsidik ojit, hornblend, filogopitik mika ve plajiyoklasdır. Bunlardan mafik mineraller mineralojiye göre diyopsit, çermakitik hornblend ve demirce zengin filogopit bileşimindedirler. Mafik minerallerin türlerine göre Kurançalı Metagabrosu, piroksen gabro, hornblend gabro ve filogopit gabro olmak üzere üç temel gruba ayırtlanmıştır. Metagabroda rastlanan klinopirokseni ornatan ikincil hornblend ve aktinolitik hornblend, hornblend ve klinopirokseni ornatan ikincil biyotit, filogopitten vermikülit oluşumu değişik aşamalarda oluşan en yaygın ayrışma ürünleridir. Birincil filogopitteki vermikülitleşmenin erken aşamadaki ayrışma sebebi ile meydana geldiği, ve dioktahedral hidroksi-AI ve anhidrat vermikülit tiplerinin oluşumuna neden olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler Kırşehir, Kurançalı Metagabro, bantlaşma, petrografi, mineraloji, filogopit, vermikülit.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the geological, petrographical and mineralogical characteristics of the Kurançalı Metagabbro in Kurançalı (Kırşehir) area and to determine the vermiculitization process of mafic minerals within the metagabbro. The Kurançalı Metagabbro, an isolated member of the Central Anatolian Ophiolites, is thrusted onto the metamorphic ophiolitic complex of the Central Anatolian Metamorphics along a steep contact. Both the metagabbro and the underlying metamorphics are intruded by granitic rocks. Compositional layering with variable grain size and presence of phlogopite- rich layers are the characteristic features of the Kurançalı Metagabbro. These features differentiate the unit from the other gabbroic rocks of the Central Anatolian Ophiolites.Detailed petrographical and mineralogical studies are carried out on the gabbro samples by using x-ray diffractometry, combined differential thermal and thermogravimetric method, inductively coupled plasma spectrometry, scanning electron microscope and energy dispersive x-ray method, semi-quantitative electron microprobe and petrographic microscope. Petrographically the major minerals of the metagabbro are diopsidic augite, hornblende, phlogopitic mica and plagioclase. Among them, the mafic minerals are mineralogically diopside, tschermakitic hornblende and Fe-rich phlogopite in composition. Based on the modes of the mafic minerals, the Kurançalı Metagabbro is mainly divided into pyroxene gabbro, hornblende gabbro and phlogopite gabbro. In the metagabbro, secondary hornblende and actinolitic hornblende replacing clinopyroxene, secondary biotite replacing hornblende and clinopyroxene, and vermiculite occurrence from phlogopite are the most common alteration products those are formed at variable stages. Transformation of primary phlogopite to vermiculite due to early stage weathering results in dioctahedral hydroxy-AI and anhydrous vermiculites.