Stochastic modeling of rainfalls for Ankara
Ankara yağmurlarının stokastik modellenmesi
  1. Tez No: 75816
  2. Yazar: FADEN MÜGE MERSİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUR ŞENDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Serileri Analizi, Yağmur Serileri, Yağmurun Stokastik Modellemesi, Sentetik Seri Türetilmesi ve Yağış Tahmini, Ankara Yağışları, Time Series Analysis, Rainfall Sequences, Stochastic Modeling of Rainfalls, Generation and Forecasting of Rainfalls, Ankara Rainfalls
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Ankara'nın yağış verileri kullanılarak aylık ve yıllık stokastik modelleme geliştirilmiştir. Bu yağış verileriyle autoregressive (AR) ve autoregressive-moving-average (ARMA) modelleme) er yapılmıştır. Analizlerin sonucunda, yıllık yağışlar için AR (0) modeli, aylık yağışlar için AR (2) modeli seçilmiştir. Geliştirilen modellerle sentetik veri serileri üretilmiş ve yağış tahmin yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study annual and monthly stochastic models have been developed for the rainfall data of Ankara. Autoregressive (AR) and autoregressive-moving- average (ARMA) models were tried to fit the rainfall data. As a result of analyses it has been found that AR (0) is the best fit model for annual rainfall series and AR (2) is the best fit model for the monthly rainfall series of Ankara. The developed models have been used to generate and forecast rainfall sequences.