S.B.Ü. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan kadın hekimlerde premenstrüel sendrom sıklığı ve bunu etkileyen faktörler
The frequency of premenstrual syndrome in female physicians working in SBU Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital and the factors affecting it
- Tez No: 758179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: PMS, Dismenore, Semptom, Sıklık, Kadın Hekimler, PMS, Diysmenorhea, Symptom, Frequency, Female Physicians
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Çalışmamız sadece kadın üreme sisteminde olan, biyolojik bir döngü olan menstrüel siklusun geç luteal döneminde görülebilen ve sadece bu döneme spesifik olan foliküler dönemde en az bir hafta süreyle görülmeyen, fiziksel, davranışsal ve psişik değişiklikler olarak kabul edilen premenstrüel sendromun sıklığını, kadınlar üzerindeki etkisi, özellikle kadın hekimler üzerindeki sonuçları ele almayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli bir anket çalışması olmakla beraber, 01.07.2022 ile 31.08.2022 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma hastanesinde çalışan 18-49 yaş arası kadın hekimleri kapsayacak şekilde çalışılmıştır. Katılımcılara 'Premenstrüel Sendrom Ölçeği' anketi uygulanmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 217 kadın hekim katılmış olup katılımcıların %39,4'ü 18-28 yaş arası, %35,6'sı 29-32 yaş arasında idi. Premenstrüel Sendrom tanı kriterleri açısından değerlendirildiğinde yapılan analizde katılımcıların%61,6'sı olan 133 kişide Premenstrüel sendrom saptanmıştır. PMS'nin 18-28 yaş arası gibi daha genç yaşlarda daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Medeni durumu bekar olanlarda PMS'nin daha sık olduğu gözlenmiştir. (p=0,05) PMS'nin çocuk sayısı arttıkça azaldığı çocuk sahibi olmayanlarda PMS'nin daha fazla olduğu gözlenmiştir.(p=0,05) PMS sıklığının mesleki ünvanla değiştiği, öğretim görevlisi olan kadın hekimlerde daha yüksek bulunduğu gözlenmiştir.(p=0,001) PMS'nin cerrahi branşta olan kadın hekimlerde daha sık olduğu da gözlenen bulgulardan biridir.(p=0,05) Günlük çay/kahve tüketimi 3 veya daha fazla olanlarda PMS'nin daha fazla olduğu gözlenmiştir. Bunların yanında sigara ve veya alkol kullananların da PMS açısından daha riskli olduğu gözlemlenmiştir. Düzenli egzersiz yapan kadın hekimlerde PMS'nin daha az saptandığı gözlemlenmiştir. (p=0,006) Düzenli uyumanın PMS riskini azalttığı düzenli uyumayan kadın hekimlerde PMS'nin daha sık olduğu gözlemlenmiştir. Menstrüasyon öncesinde 'ağrı' yaşayan kadın hekimlerde PMS'nin daha sık görüldüğü gözlenmiştir (p=0,008). Sonuç: Katılımcılarımız olan kadın hekimlerde PMS'nin önemli bir sağlık problemi olduğu ve sıklığının ciddi boyutlarda olduğu görülmüştür. Saptanan şikayetlerin kadın hekimlerin sosyal hayatlarını, iş hayatlarını, ruhsal durumlarını beraberinde ailevi durumlarını da olumsuz etkilediği görülmüştür. Kadın hekimlerin ve dolayısıyla beraber çalıştıkları iş arkadaşlarının, mesleki performanslarının etkilenmemesi biyopsikososyal problemler yaşanmaması içim PMS tanımlanması, mümkünse engellenmesi, tanısının koyulup tedavi edilmesi gerektiği çok net olarak görülmüştür. Bu süreçte PMS tanısına giden süreçte biz hekimlere önemli bir görev düşmektedir. Bu şikayetlerle ilişkili faktörleri ve bunlara neden olan durumları belirlemek için daha detaylı ve ileri çalışmalara ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study focused on the frequency of premenstrual syndrome, which is considered as physical, behavioral and psychic changes, which is only in the female reproductive system, can be seen in the late luteal period of the menstrual cycle, which is a biological cycle, and which is not seen for at least one week in the follicular period specific to this period, especially aimed its effects on women and to address the results on female physicians. Materials and Methods: Although this study is a single-centered survey study, it was studied to include female physicians between the ages of 18-49 working at Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between March 2022 and May 2022. The 'Premenstrual Syndrome Scale' questionnaire was applied to the participants. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: A total of 217 female physicians participated in our study, and 39.4% of the participants were between the ages of 18-28 and 35.6% were between the ages of 29-32. When the Premenstrual Syndrome was evaluated in terms of diagnostic criteria, Premenstrual syndrome was found in 133 people, 61.6% of the participants in the analysis. It has been observed that PMS is more common in younger ages, such as those between the ages of 18-28. It has been observed that PMS is more common in those whose marital status is single. (p=0.05) It was observed that PMS decreased as women's number of children increased and PMS was higher in those who did not have children. (p=0.05) It was observed that the frequency of PMS changed with professional title, and it was higher in female physicians who were lecturers.( p=0.001) It is one of the findings observed that PMS is more common in female physicians who are in surgery. In addition, it has been observed that those who use cigarettes and alcohol are at a higher risk in terms of PMS. It has been observed that PMS is less common in female physicians who exercise regularly. (p=0.006) It was observed that regular sleep reduced the risk of PMS, and PMS was more common in female physicians who did not sleep regularly. It has been observed that PMS is more common in female physicians who experience 'pain' before menstruation (p=0.008). Conclusion: It has been observed that PMS is an important health problem and its frequency is serious in female physicians who are our participants. It has been observed that the detected complaints negatively affect the social lives, work lives, and mental states of female physicians, as well as their family situations. It has been clearly seen that PMS should be defined, if possible, prevented, diagnosed and treated in order not to affect the professional performance of female physicians and therefore their colleagues, and to avoid biopsychosocial problems. In this process, we, the physicians, have an important role in the process leading to the diagnosis of PMS. It has been seen that more detailed and advanced studies are needed to determine the factors associated with these complaints and the conditions that cause them.