Peculiarities of Turkish planning history, FIS quality and problems, regarding planning-user equiribrium. case study; Batıkent, Ankara
Planlamanın, planlama kullanıcı dengesi ışığında Türkiye'ye özgü tarihi nitelikleri ve problemleri alan çalışması, Batıkent- Ankara
- Tez No: 75824
- Danışmanlar: SEVİN OSMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Planlama - Kullanıcı Etkileşimi, Türk Planlama Tarihi, Planların Uygulan(a)maması, Planning - User Interaction, Turkish Planning History, Non-Implementation of Planning, Possible Reasons of User's Tendency of Deviating the Principles and Rules of Planning, Moral Appropriation. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Çalışmanın amacı, Türk kentlerinin planlama - kullanıcı arasındaki kutuplaşmadan / zıtlaşmadan / dengesizlikten kaynaklanan kimliksizleşme, estetik-işlevsellik kaybı ve birbirine benzeme sürecinin nedenlerini, tarihsel perspektif ve mevcut durum değerlendirmesi ışığında ortaya koymaktır. Post modernist yaklaşım kullanılmıştır. Eklektik ve problem yönelimlidir. Metodoloji kaynak tarama, farklı bakış açılarım biraraya getirme şeklindedir. Çevre ile etkileşim, biofiziksel-psikososyal yaklaşımlar, ilerlemeci-kültüralist modeller, CIAM-Team 10 karşıtlıkları, estetik kuramı teorik çerçeveyi oluşturmaktadır. Tezin, planlama - kullanıcı ilişkisi üzerine olan önermelerini incelemek amacıyla, Batıkent'in (Ankara) üç yerleşmesinde, alan çalışması yapılmıştır. Bu bilgiler ışığında ilgili ve yetkili kurumlarca doğrudan kabul edilmeyen, ancak gündelik yaşamda, kullanıcı tarafından dile getirilen konular ortaya konulmaya çalışılmıştır. Varılan sonuç göstermektedir ki; kentlerin, ağırlıkla göç ve düzensiz kentleşmeye bağlı olarak 1950'li yıllardan itibaren kimlik kaybına uğramasının ve birbirinebenzemeye başlamasının altında planlama-kullanıcı uyuşmazlığı yatmaktadır. Ulaşılması gereken denge zaman zaman, otoriteyi, kanunları ve kurumlarıyla elinde tutmaya çalışan planlama yönünde, ancak ağırlıkla da planlamanın aksayan yönlerine ve baskıcı tutumlarına karşı tepkisel hareket eden kullanıcı yönünde bozulmaktadır. Bu bağlamda, son sözü kullanıcı söyler hale gelmekte, uygulanmışları bir şekilde çakışıyorsa grupsal, toplumsal, çakışmıyorsa bireysel menfaatleri doğrultusunda kendine göre yeniden biçimlendirmekte, anlam yüklemektedir. Bu da Türkiye'de yan planlı bir sistemin mevcudiyetini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify in a historical perspective as well as analyzing the present situation, the reasons for losses of identity, aesthetics and functionality of the Turkish cities, which are caused by inequilibrium/polarization/contravention between the users and planning. The post-modernist approach is used. It is eclectic and problem oriented. The methodology consists of bibliographic research and compilation of different perspectives. The theoretical framework is composed of the environmental biophysical - psychosocial approaches, progressist - culturalist models, CLAM - Team 10 oppositions, and aesthetics theory. Ln support of the thesis hypotheses, a case study is undertaken in three settlements ofBatikent, Ankara. Under the guidance of that information, issues that are mentioned by the users in their daily life, but not accepted by the authorities concerned are identified. The conclusion reached, shows that the identity losses and increased similarities in cities are mainly a result of rural urban migration that started in 1950' s and disordered urbanization that is caused by planning - user - discord. The equilibrium is disturbed mainly by the users who consciously or unconsciously, malevolently or innocently react against wrong policies;but sometimes it is also the case that suppressive approaches in planning that disturb the balance. In this context the user has the last word; users reshape their environment, put new meanings in implementations as a group or society if interests are common and if not, as an individual. This shows that a semi-planned system exists in Turkey.