Cation exchange capacity and contaminant uptake properties of some natural clays as potential landfill liners
Yalıtım malzemesi olarak kullanılabilecek bazı doğal killerin katyon değiştirme kapasiteleri ve kirleticileri tutma özellikleri
  1. Tez No: 75826
  2. Yazar: GANİME ASLI SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN G. TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Kili, Sincan Çadırtepe Düzenli Depolama Alanı, Katyon Değiştirme Kapasitesi, Kirletici Tutma, Yalıtım, Ankara Clay, Sincan Çadırtepe Sanitary Landfill, Cation Exchange Capacity, Contaminant Uptake, Barrier
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
. Düzenli depolama, evsel katı atıkların ortadan kaldırılması için kullanılan güvenilir, etkili ve nispeten ekonomik yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde yalıtım malzemesi olarak, doğal geçirimsizlikleri ve sızıntı sularından kaynaklanabileceği düşünülen kirletici katyonları tutmaları bakımından, ucuz ve yaygın bir malzeme olan killer tercih edilmektedir. Bu temele dayanarak Ankara ili çöplerine ait sızıntı sularından gelebileceği düşünülen bazı kirletici katyonların yerel killerce tutulabilirliği incelenmiştir. Çalışmada Ankara çevresinde yaygın olarak rastlanan ve Ankara kili olarak da bilinen Pliyosen yaşlı birimlerin yanı sıra, Sincan Çadırtepe düzenli depolama alanının tabanında yer alan aynı yaştaki kilce zengin birimlerin mineralojik özellikleri incelenmiştir. Her iki örnek grubunda da illit, kaolinit, illit/smektit ve klorit/smektit karışık tabakalanmalı killerine rastlanmış, Sincan Düzenli Depolama alanından alman örneklerde Ankara killerinden farklı olarak dolomit minerali gözlenmiştir. Daha sonra gümüş tiyoüre (Ag-Tu) metodu kullanılarak Katyon Değiştirme Kapasiteleri (KDK) belirlenmiştir, Zn, Cu, Cd, Pb ve Mn katyonlarının araştırma konusu olan killerce tutulabilme özellikleri araştırılmıştır. Her iki grup örneğin Zn, Cu, Cd, Pb ve Mn katyonlarım mutlak tutma kapasitelerinin Ag tutma kapasitelerine oranla çok düşük olduğu, fakat nisbi kirletici tutma özelliklerinin dikkate değer olduğu ve en fazla tercih edilen katyonların Cu ve Pb olduğu gözlenmiştir. KatyonDeğiştirme işlemi sonrasında ortama kalsit ve dolomit minerallerinin asidik ortamda çözünmesine işaret eden Ca ve Mg katyonları salınmıştır. Katyon değiştirme ve kirletici tutma değerleri arasındaki fark, tutma tepkimesinin killerin yüzeylerinde geliştiğine kanıt oluşturmaktadır. Sınanan her iki malzemenin de kirletici tutma özellikleri iyi olup bariyer tasarımında kullanılabilecekleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sanitary landfilling is one of the ultimate, effective and relatively economic method of eliminating municipal solid waste. Due to their natural impermeability, cheap and wide abundance, and their ability to adsorb contaminating cations, natural clay-soils are preferred as isolating barriers in this method. Based on this fact, the uptakeability of contaminant cations that are expected from the leachate of Ankara's municipal solid waste are investigated. The mineralogy of the Pliocene aged, red colored Ankara clay and the clay rich sediments with the same age, at the Sincan Çadırtepe Sanitary Landfill site are examined. Illite, kaolinite, illite/smectiteand chlorite/smectite mixed layering are the clay minerals observed in both group of samples. Being different from Ankara Clay, samples from Sincan Sanitary Landfill possesses dolomite. Later their cation exchange capacities are determined by silver thiourea technique. Adsorption properties for Mn, Cu, Zn, Cd, and Pb cations are tested. Both group of samples exhibited lower absolute metal uptake values compared to their Ag CEC values, and significant relative uptake values, with Cu and Pb cations being the highest adsorbed cations. After the exchange process, Mg and Ca cations are released to the solution indicating dissolution of calcite and dolomite under acidic conditions. inThe difference between CEC and absolute contaminant uptake values is considered as an evidence that a significant portion of the reaction occurred at the surface of the clay material. Both of the tested materials are suggested to possess good contaminant uptake properties and thus they both can be engineered as a component of a barrier system.