Urban transportation planning applications in developed and developed countries, and analysis of transportation system in Ankara on the basis of rail transit
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ulaşım planlaması uygulamaları ve Ankara'nın ulaşım sisteminin raylı sistemler bazında analizi
  1. Tez No: 75838
  2. Yazar: ELİF SELDA KANCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Ulaşım Planlaması, Raylı Sistemler, Ankara'da Kentsel Ulaşım Çalışmaları, Gelişimsel Yaklaşım. VI, Urban Transportation Planning (UTP), Rail Systems, Urban Transportation Studies in Ankara, Developmental Approach IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
öz GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULAŞIM PLANLAMASI UYGULAMALARI VE ANKARA'NIN ULAŞIM SİSTEMİNİN RAYLI SİSTEMLER BAZINDA ANALİZİ Kancabaş, Elif Selda Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan İnal Ocak 1998, 161 sayfa Gelişmekte olan diğer ülkeler gibi Türkiye de kentsel gelişimin plansız olarak, ya da eksik ya da yanlış planlara dayanarak gerçekleşmesi sorunuyla karşı karşıya bulunmaktadır. Kentsel gelişimin bir parçası olan ulaşım alanında da bu sonuç en çarpıcı şekilde kendini göstermektedir. Planlar dahilinde inşa edilmesine ve başkent olmasına rağmen bugün Ankara benzer sorunları yaşamaktadır. Hızlı nüfus artışı ve sosyo-ekononomik gelişim sonucunda, yapılan planlar ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmış, uygun olanların bir kısmı ise yanlış veya eksik uygulamalardan dolayı amacına ulaşamamıştır. İmar ve buna bağlıolarak hazırlanan ulaşım planları gelişigüzel müdahalelere maruz kalmış, denetimden uzak, politik kararlar doğrultusunda uygulamaya alınmıştır. Kentlerin ulaşım sorunlarının ciddiyeti arttıkça raylı sistemlerin kullanılması kaçınılmaz olmuştur. Ankara için de uzun zamandır öngörülen çözüm raylı sistemler olduğu için bu çalışmada baz olarak kullanılmıştır. Tez kapsamında öncelikle planlamanın tarihsel süreci incelenmiş, gelişmiş ülkelerde uygulanan çeşitli kentsel ulaşım planlaması modellerinden örnekler verilmiştir. Daha sonra Ankara'da bugüne kadar yapılagelmiş imar ve ulaşım planı uygulamaları incelenmiş, yürürlükte olan planların prensipleri sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak kentsel ulaşım planlaması nasıl olmalıdır sorusuna cevaplar aranmış ve Ankara için çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN TRANSPORTATION PLANNING APPLICATIONS IN DEVELOPED AND DEVELOPING COUNTRIES, AND ANALYSIS OF TRANSPORTATION SYSTEM IN ANKARA ON THE BASIS OF RAIL TRANSIT Kancabaş, Elif Selda M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aynan İnal January 1998, 161 pages Türkiye, like many other developing countries, is face to face with the outcomes of an era during which she has been experiencing a deficient planning practice. The same result also occurs in the field of urban transportation that is a part of urban development. Ankara, which is also the capital, experiences similar problems though the city has had many plans in the past. As a result of rapid population growth and socio-economic development of the city, the plans have been insufficient to meet the needs; even the appropriate ones could not reach their objectives because of wrong or deficient 111applications. City plans, and the transportation plans prepared accordingly, were subjected to random interventions, and were put into practice in the directions of political decisions without undergoing any control. As the seriousness of urban transportation problems of the cities increased, utilisation of rail systems has been inevitable. Since the solution anticipated for Ankara is also these systems, rail systems are taken to be the basis for this study. In the content of this thesis, first, the historic development processes of planning in developed countries are examined and examples of urban transportation planning models applied in various countries are given. Then city and transportation plans prepared for Ankara and their applications until today are examined, and the proposals of the plans that are in force in Ankara are compared to their results. As a result answers for the question, how urban transportation planning should be performed, are looked for and solution proposals for Ankara are brought.