Kentsel ulaştırmada otomobil kullanıcılarının toplu taşımaya yönlendirilmesi:Çevresel etkileri içeren analiz ve planlama
Canalizing the car drivers to public transportation in urban transport: Analysis and planning with environmental effects
  1. Tez No: 183915
  2. Yazar: POLAT YALINIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KORKUT ARBERK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel ulaştırma, Toplu taşıma, Park et ve bin, Sürdürülebilirgelişme, Çevresel etkiler, Urban transportation, Public transportation, Park and ride, Sustainabledevelopment, Environmental effects
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kentsel Ulaştırmada Otomobil Kullanıcılarının Toplu Taşımaya Yönlendirilmesi:Çevresel Etkileri İçeren Analiz ve PlanlamaPolat YALINIZÖZETBu çalışmada, çağımızın bir gereği haline gelmiş olan sürdürülebilir gelişmeyi esasalan bir yaklaşım içinde, özel otomobil yolculuklarının toplu taşımaya aktarılmasında?park et ve bin? uygulamasının getireceği sonuçlar analiz edilmiştir.Çalışmanın ?Giriş? bölümünde, kentsel ulaştırmada yaşanan başlıca sorunlar vegelişmiş ülkelerde konu ile ilgili yapılan bazı uygulamalar açıklanmıştır.İkinci bölümde sürdürülebilir gelişme ve sürdürülebilir ulaştırma konularıaçıklanmıştır.Üçüncü bölümde ulaştırma kaynaklı çevresel etkilerin kentlerimizde yol açtığısorunlar ele alınmıştır.Dördüncü bölümde kentsel ulaştırmanın çevresel etkilerinin azaltılması ile ilgiliolarak önlem maliyetinin araştırılması hakkında bilgilere yer verilmiştir.Beşinci bölümde kentsel ulaştırmada otomobil kullanıcılarının toplu taşımayayönlendirilmesinde ?park et ve bin? uygulamasının katkısını değerlendirmeye yönelikmodel araştırması ile ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Bu bölümde öncelikle özelotomobil kullanıcılarının toplu taşımaya yönlendirilme potansiyelinin belirlenebilmesiiçin matematiksel model oluşturulması hedeflenmiştir. İlk olarak modelinoluşturulmasında etkili olacak parametreler (nüfus, hareketlilik, türel dağılımdaotomobil kullanım oranı, kentin merkez bölgesine çekilen yolculuk değerinin toplamyolculuk değerine oranı) belirlenmiştir. Ardından gündüz saatlerinde kent merkezinemerkez dışından gelen otomobil sayısının belirlenmesi ile ilgili çalışmalara yerverilmiştir. Genel çerçevesi oluşturulan modelin uygulamaya geçirilmesi için kentmerkezine özel otomobille gelen kullanıcıların toplu taşımayla ilgili bakış açılarınınbelirlenebilmesi için anket yapılması gerekmektedir. Anket çalışması ile belirlenenşartlar ve oranlar ile oluşturulan modelin beraber analiz edilmesi sonucu ilgili kentörneğinde ?park et ve bin? uygulamasını tercih edecek özel otomobil kullanıcı sayısınınbelirlenmesi mümkün olmaktadır.Altıncı bölümde, oluşturulan modelin Eskişehir kent örneğinde değerlendirilmesiamacı ile Eskişehir kent merkezinde özel otomobil kullanıcıları üzerinde yapılan anketçalışmasına yer verilmiştir.Son bölüm olan sekizinci bölümde ise yapılacak ?park et ve bin? uygulamasınınEskişehir kent örneği için ekonomik ve mali değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Canalizing The Car Drivers To Public Transportation In Urban Transport:Analysis And Planning With Environmental EffectsPolat YALINIZSUMMARYIn this study, with a main approach to the sustainable development that is anecessity for this era, the results of the `park and ride? applications on the transfer of theprivate car travels to the public transportation have been analyzed.Some of the applications in developed countries and main problems faced in urbantransportation have been explained in the `introduction? section.In the second section, sustainable development and sustainable transportation topicshave been stated.In the third section, the problems that are caused in our towns by transportationbased environmental effects have been discussed.In the fourth section, there is data for precaution cost search about the reduction ofurban transportation?s environmental effects.In the fifth section, model search about evaluation of the contribution of `park andride? practice?s guidance of car drivers to public transportation in urban transportationhas been stated. In this section, first of all a mathematical model aimed to determine thepotential of the car drivers that could be directed to public transportation. Theparameters (population, mobility, the ratio of car driving in judicial distribution, theratio of travel value through the town center to total travel value) which could beeffective for the formation of the model were determined firstly. Then, thedetermination of the number of the cars that come from outside the town in daytime wasstudied. A survey should be made in order to determine the angle of view of the peoplewho come to the town center by their private cars to apply the model that general framehas been made up. It is possible to specify the number of the drivers who would prefer`park and ride? application in the related town after analyzing the model that formedwith the conditions and ratios determined by the survey study.In the sixth section, there is a survey study, which applied to the private car driversin Eskişehir town center in order to evaluate the model in the sample of Eskişehir town.In the eighth section, this is the last one, economical and cost evaluations andrelated subjects about `park and ride? application for Eskişehir town sample werestudied.