Teknokent ve teknoloji transfer ofislerinin ithali ve yayılımı: Türkiye örneği
Expansion and import of technoparks and technology transfer offices: The case of Turkey
  1. Tez No: 758412
  2. Yazar: AYYÜCE SİMAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknokent, Teknoloji Transfer Ofisi, Örgüt Formu, Technopark, Technology Transfer Office, Organization Form
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye'de teknokent ve teknoloji transfer ofisleri son yıllarda hızlı bir artış göstermeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki teknokent ve teknoloji transfer ofislerinin yayılım dinamiklerini incelemektir. İncelenen konu, birer örgütsel form olarak nitelendirilebilecek teknokent ve teknoloji transfer ofislerinin Türkiye'ye nasıl geldiği ve yayıldığı üzerinedir. Buradaki konuya örgüt formlarının yayılımı olarak bakıldığında, ilk transferlerin nasıl yapıldığı ve Türkiye bağlamına uyarlanma süreci büyük önem kazanmaktadır. Çalışma, Yeni Kurumsalcı Kuram' ın ülkeler arası yönetim pratikleri ve örgüt formlarının yayılımı konusundaki temel açıklamaları üzerine inşa edilmiştir. Temel amacı ortaya koyabilmek için araştırmanın hedefleri Türkiye'deki öncü teknokentlerin ve teknoloji transfer ofislerinin Türkiye'de nasıl kurulduğunu incelemek, sonrasında bu öncü teknokentler ve teknoloji transfer ofislerinin nasıl bir evrim geçirdiğini değerlendirmek ve Türkiye'de bu örgütlerin yayılımını açıklamaktır. Araştırmada bu amaç gerçekleştirilebilmek için öncelikli olarak Türkiye'deki teknokentler ve teknoloji transfer ofislerinin yasal bağlamı ortaya konulmuştur. Bu çerçevede hangi kanunların ve yönetmeliklerin bu iki örgüt biçimini nasıl ele aldığı değerlendirilmiştir. Bu yasal çerçeve ortaya konduktan sonra Türkiye'deki ilk teknokentlerin ve teknoloji transfer ofislerinin özellikleri değerlendirilip, daha sonra zaman içerisinde Türkiye'de açılan teknokentler ve teknoloji transfer ofislerinin özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel yöntemi tarama araştırmasıdır. Araştırma kapsamında oluşturulan data iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türkiye'deki teknokentlerin özellikleri çeşitli ölçütlerle değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye'deki teknoloji transfer ofislerinin özellikleri değerlendirilmiştir. Böylece oluşturulan datanın her iki bölümü de tamamlanmış ve temel örüntüler ortaya konulmuştur. Son olarak Türkiye'de kurulan öncü teknokent ve teknoloji transfer ofislerinin kurucuları ile görüşmeler gerçekleştirilip, ülkemizdeki yayılımı konusundaki incelemeler gerçekleştirilmiştir. Türkiye'deki yazın incelendiğinde, temel olarak yönetim uygulamalarının yayılımı konusunu üzerinde çok durulduğu fakat örgüt formlarının ithali konusunda oldukça sınırlı çalışmalar olduğu görülmektedir. Bu açıdan çalışmanın özgün değeri, birer örgüt biçimi veya örgütsel form olarak teknokentlerin ve teknoloji transfer ofislerinin Türkiye'ye transferini ve bu örgütsel biçimlerin Türkiye'deki yayılımını açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
Technoparks and technology transfer offices in Turkey have started to increase rapidly in recent years. The aim of this study is to examine the diffusion dynamics of technoparks and technology transfer offices in Turkey. The subject examined is how technoparks and technology transfer offices, which can be described as organizational forms, came to Turkey and how they spread. Considering the issue here as the spread of organizational forms, how the first transfers were made and the process of adaptation to the Turkish context gains great importance. The study is built on the basic explanations of the new institutionalist theory on the spread of international management practices and organizational forms. In order to reveal the main purpose, the objectives of the research are to examine how the pioneering technoparks and technology transfer offices in Turkey were established, then to evaluate how these pioneering technoparks and technology transfer offices have evolved, and to explain the spread of these organizations in Turkey. In order to achieve this aim in the research, firstly, the legal context of technoparks and technology transfer offices in Turkey has been revealed. In this context, it has been evaluated how which laws and regulations deal with these two organizational forms. After this legal framework was put forward, the characteristics of the first technoparks and technology transfer offices in Turkey were evaluated, and then the characteristics of the technoparks and technology transfer offices opened in Turkey over time were evaluated. The basic method of the study is survey research. The data created within the scope of the research consists of two parts. In the first part, the characteristics of technoparks in Turkey were evaluated with various criteria. In the second part, the characteristics of technology transfer offices in Turkey were evaluated. Thus, both parts of the generated data were completed and basic patterns were revealed. Finally, interviews were held with the founders of the pioneering technopark and technology transfer offices established in Turkey, and investigations were carried out on its spread in our country. When the literature in Turkey is examined, it is seen that there is a lot of emphasis on the diffusion of management practices, but there are very limited studies on the import of organizational forms. In this respect, the original value of the study is to explain the transfer of technoparks and technology transfer offices as an organizational form or organizational form to Turkey and the spread of these organizational forms in Turkey.