Firmaların inovasyon eğilimlerinde üniversite-sanayi iş birliği örneği olarak teknokentlerin rolü: TRC2 bölgesinde bir uygulama
In innovation trends of companies, the role of techno-cities as an example of university-industry cooperation: An application in the region TRC2
- Tez No: 563031
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: teknokent, girişimcilik, ar-ge, inovasyon, technopark, entrepreneurship, R & D, innovation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hızlı ve yıkıcı değişimlerin, müşteri isteklerindeki çeşitliliğin ve uluslararası rekabetin şekillendirdiği bir iş çevresinde, firmalar uzun dönemde karlı kalabilmek için yeni teknolojik yetenekler elde etmek ve yeni iş süreçleri keşfetmek zorundadır. Bu nedenle firmalar, müşteri isteklerini başarıyla gerçekleştirerek ve yeni ürün veya süreçler ortaya çıkararak inovasyon ve Ar-Ge'ye dayalı faaliyetler gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda teknokentler, bünyelerinde bulundurdukları işletmeleri, araştırma altyapılarından yararlandırarak teknoloji üretme kapasitelerini artırmakta ve sundukları etkileşim alanlarıyla da yeni fikirlerin oluşumu ve yayılımını sağlamaktadır. Yenilikçi fikirlerin üretilmesinde teknokentler kritik bir öneme sahiptir. Bu yönü ile üniversiteler ve araştırma enstitüleri hem ülkemizde hem de dünya genelinde bilgi ve teknolojinin en yoğun biçimde üretiminin yapıldığı merkezler durumundadır. Günümüzde tüm dünyada giderek artan teknokentlerim temelinde, ortak girişimler, sanayiye yönelik Ar-Ge etkinliklerini uygulama, endüstriyel inovasyonu güçlü duruma getirme ve rekabet gücünü artırma olgularının kabul edilmesi bulunmaktadır. Bugün dünyada tescil edilmiş en önemli markalar, teknokentler bünyesinde faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler. Nitekim gerek yeni girişimler ve gerekse girişimcilik faaliyetlerini devam ettiren firmalar için yenilik ve yaratıcılığın kaynağı olan teknoparklarda faaliyetlerini gerçekleştirmeleri onların gelişimi için çok önemli bir yere sahiptir. Günümüzde, bu teknokentlerin en birincil durumdaki olası yararlarından biri de, bilginin üretilmesi ve yayılması açısından önemli bir alan oluşturmalarıdır. Bu teknokentler sayesinde yeni girişimciler, yerleşik firma sahipleri, akademisyenler, araştırma merkezleri, kuluçka yapıları ve teknoloji transfer birimleri olan üniversitelerin bulunduğu bir sistem dahilinde, yoğun nitelikli bir etkileşim içinde etkinliklerini gerçekleştirmekte olup, bu kapsamda işletmeler, içinde bulundukları bu ağlardan edindikleri bilgiyi, kendi sahibi oldukları bilgi birikimi ve kurumsal kabiliyetleri dahilinde birleştirerek, inovatif ürün ve hizmetlere dönüştürmektedir. Bu çalışmada, Dicle Üniversitesi-Dicle Teknokent ve Şanlıurfa Üniversitesi-Şanlıurfa Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalara anket yapılarak, bu teknokentlerin firmaların inovasyon eğilimlerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a business environment shaped by fast and destructive changes, diversity in customer demand andinternational competition, firms must acquire new technological capabilities and discover new business processes in order to be able to remains table over the long term. For this reason, firms are required to carry out innovation and R&D based activities by successfully fulfilling customer requests and bringing forth new products or processes. In this direction technoparks increase the technology production capacities of the firms that they have built by neighboring research in frastructures and provide triggering and spreading of new ideas through the interaction platforms they provide. Technoparks have a critical importance for producing innovative ideas. With this aspect, universities and research institutes emerge as centers of intense production of information and technology in our country and allover the world. Today, at the basis of increasing technoparks all around the world, joint ventures, R&D activities for industrialization, strengthening of industrial renewal, and increasing competition power are layed. In today's world, the most important registered trade marks are carrying out their activities in the technoparks. As a matter of fact, it is very important for their development to carry out their activities in technoparks, which are the source of innovation and creativity for companies that continue their new ventures and entrepreneurial activities. One of the most important potential benefits of technoparks today is to establish an important platform for the production and dissemination of knowledge. New entrepreneurs, resident company owners, academics, research centers, incubators and technology transfer units are engaged in an intensive interaction in an ecosystem where the university is located. In this context, firms combine the knowledge gained from their Networks with their existing know-how and organizational capabilities to trans form into innovative products and services. In this study, Dicle University-Dicle Technopark and Harran University-Harran Technoparks were surveyed to try to measure the effect of developing entrepreneurship in the technoparks in our country.