Strategical planning and feasibility study on underground gas storage for Ankara
Ankara için yeraltı gaz depolaması stratejik planlama ve fizibilite çalışması
- Tez No: 75842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı gaz depolaması, tasarım, tuz boşluğu, karlılık, risk. VI, Underground Gas Storage, design, salt cavern, profitability, risk IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 406
Özet
öz ANKARA İÇİN DOGALGAZ YERALTI DEPOLAMASININ STRATEJİK PLANLAMASI VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI Özsavaşçı Emrah Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Fevzi Gümrah Eylül 1998, 385 Sayfa Doğal gaz enerji sektöründe enerji kaynaklan arasında sürekli artan kullanım payı ve gelişen ticaret hacmi ile önemini 1990 yılından bu yana devam ettirmektedir. Bu çalışmada Ankara'nın ihtiyacına yamt vermek üzere tuz boşluklarında yeraltı gaz depolaması projesi geliştirilmiştir. Çalışmada model olarak Ankara'nın seçilmesinin nedeni başkent olması nedeni ile stratejik önemidir. Bu projenin amacı kış dönemlerinde karşılaşılan aşın gaz ihtiyacını karşılayabilmek ve mümkün olabilecek doğalgaz temini güçlüklerine karşı hazırlıklı olmaktır. Bu amaçla 1991 ve 1997 yıllan arası hava ve tüketim değerleri kullanılarak Ankara'nın 2010 yılına kadar doğalgaz ihtiyacı belirlenmiştir. Sözkonusu ihtiyacı karşılayacak tuz boşluğu miktan hesaplanmış ve mümkün olan senaryolar çerçevesinde karlılık analizi yapılmıştır. Projenin hayata geçirilmesinde karşılaşılabilecek riskler incelenmiştir.Enerji projeleri uzun tasarım ve yatırım aşamaları gerektiren yatırım maliyeti yüksek projelerdir. Tasarımda yada projenin gerçekleştirilmesinde meydana gelebilecek gecikmeler, yada planlama hataları optimal olmayan ve yüksek maliyetli çözümlere neden olurlar. Bu sebeple, sektörde yatırımlar gerçek ihtiyaç başgöstermeden planlanmalı ve arttırılmalıdır. Sözkonusu projelerde yatırımlar gerekli izinler verildiği ve yasal düzenlemeler yapıldığı takdirde, özel sektör girişimleri ile arttırılabilir. Enerji projelerinde özel sektör daha aktif rol üstlenmeli ve yatırımlarını arttırmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATEGICAL PLANNING AND FEASIBILITY STUDY ON UNDERGROUND GAS STORAGE FOR ANKARA Özsavaşçı, Emrah M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Fevzi Gümrah September 1998, 385 pages Natural gas has been a major feature of Turkish energy sector since 1990. In this study, the project for underground storage of natural gas in salt caverns was studied for Ankara that has the strategical importance by being the capital city of Turkey. The aim of this project is to meet the winter peak demands and to ensure the deliverability of the natural gas against possible supply interruptions. Using the temperature and consumption data relationship between the years 1991 and 1997, the gas demand scenarios for Ankara up to year 2010 were forecasted. The required number of caverns was estimated according to this forecast. The commercial profitability analysis of this project based on today's possible scenarios led us to different cash flow alternatives. Risk assessment of the project gave us the awareness of potential risks that can be faced during the realization of the project. mEnergy projects need very long preparation and investment periods and are very costly. Delays in planning and implementation of the projects lead to non-optimal and costly emergency solutions. For this reason, number of investments in the sector should be increased before the actual demand arises. It would be possible to increase the investments in the sector with an increased private sector share, for which, legal infrastructure and permission systems are required. It is recommended that, along with the public sector, the private sector should also play a more active role and increase its investments in the sector.