A Regional frequency analysis for rainfalls using method of L-moments
Yağışlar için L-momentler yöntemi kullanarak bölgesel frekans analizi
- Tez No: 75844
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ÜNAL ŞORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Regional Frequency Analysis, Method of L-Moments, Assessment of Method Performance, Frequency Distributions of Rainfall Data. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz YAĞIŞLAR İÇİN L-MOMENTLER YÖNTEMİ KULLANARAK BÖLGESEL FREKANS ANALİZİ URAZ,Emre Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Nisan 1998, 98 Sayfa Bölgesel Frekans Analizi için geliştirilen en yeni yaklaşımları tanıtmak ve uygulamak için bir çalışma yapılmıştır. Bölgesel Frekans Analizleri ile ilgili literatür araştırması, tüm gerekli hesaplamalar ve yöntem uygunluğunun değerlendirmesi bu çalışmanın kapsamında yer almaktadır. Bu çalışmada şu frekans dağılımları kullanılmıştır: Genel Lojistik (GLO), Genel Ekstrem Değer (GEV), Genel Normal (GNO), Pearson Tip III (PE3), Genel Pareto (GPA) ve Kappa (KAP). Parametrelerin bulunması için L-Momentler yöntemi kullanılmıştır. Tahmin edilen değerlerin hassasiyeti de Bölgesel L-Moment algoritması ile denenmiştir. Güvenç Havzasmda bulunan beş yağış istasyonu analiz edilmiştir. Sonuç
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REGIONAL FREQUENCY ANALYSIS FOR RAINFALLS USING METHOD OF L-MOMENTS URAZ,Emre M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Ünal Sorman April 1998, 98 Pages A study is carried out to present and apply a recent approach developed for Regional Frequency Analysis. A brief review of the literature concerning the Regional Frequency Analysis, all necessary computations and assessment of performance of methods are included within the scope of this study. The following frequency distributions are considered in the study: Generalized Logistic (GLO), Generalized Extreme Value (GEV), Generalized Normal (GNO), Pearson Type HI (PE3), Generalized Pareto (GPA) and Kappa (KAP). Method of L-Moments is used for parameter estimation. The accuracy of the estimated quantiles is also tested by Regional L-Moment algorithm. Five rainfall stations in the Güvenç Basin are analysed. As a result, The Generalized Extreme Value (GEV) and the Generalized Logistic (GLO) distributions are selected as a Regional Frequency Distribution Function for Return Periods Tr = 10 years and Tr = 100 years, respectively.