A Remole sensing and geopraphic information systems approach in hydrologic modeling-a case study
Hidrolojik modellemede uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistem tekniklerinin kullanılması-bir uygulama çalışması
- Tez No: 90665
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL ŞORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama, Hidrolojik Modelleme, TR-55, Toprak Muhafaza Servisi Eğri Numarası, Güvenç Havzası, Taşkın Hidrografları. vı, Geographic Information Systems, Remote Sensing, Hydrological Modeling, TR-55, Soil Conservation Service Curve Number, Güvenç Basin, Flood Hydrographs. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
oz HİDROLOJİK modellemede UZAKTAN ALGILAMA (UA) VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM (CBS) TEKNİKLERİNİN KULLANILMASI -BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI- ŞORMAN, Ali Arda Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Ünal Sorman Aralık 1999, 181 sayfa Havzanın birçok değişkeniyle birlikte farklı yağış-akış olaylarındaki davranışını anlamak oldukça zordur. Havzadaki yağış miktarı ve dağılımının yanı sıra, alanı, topografyası, arazi kullanımı, toprak yapısı ve nem durumu gerçek bir hidrolojik modelleme için ele alınması gereken önemli faktörlerden birkaçıdır. Günümüzdeki bilgisayar teknolojisiyle, Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistem (CBS) tekniklerinin entegrasyonu, dağılımlı model parametrelerini doğru belirleyerek her yere uygulanabilir daha gerçekçi hidrolojik modellerin geliştirilmesinde birçok hidrolojist tarafından kullanılmaktadır.Bu tez çalışmasında kullanılan pilot havza, elde bulunan hidro-meteorolojik verilerden dolayı, Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi iklim koşullarına sahip Ankara Köy Hizmetleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün işletmekte olduğu, Güvenç havzasıdır. Havzanın arazi kullanım durumu, Landsat-5 TM uydu görüntüsü kullanılarak bulunmuş ve havza topografyası 1 :25,000 ölçekli Sayısal Yükseklik Modelinden elde edilmiştir. UA ve CBS çalışmalarından derlenen veriler Amerika Birleşik Devletleri Toprak Muhafaza Servisinin eğri numarası metodu kullanılarak TR-55 Tablosal Hidrograf modeline entegre edilmiştir. Havza, hem tümsel hem de dağılımlı şekilde bir kaç gerçek yağış-akış olayı için incelenerek model girdi parametreleri kalibre edilmiştir. Kalibre edilen model daha sonra, alansal ortalamalı noktasal yağışlar ve L-Moment alansal frekans analiz yağış verileri kullanılarak, 2 ila 100 yıl arasında değişen tekerrür süreleri için taşkın hidrografları hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlar, havza çıkış noktasındaki akım istasyonunda gözlenen değerlerden hesaplanan taşkın frekans analiz sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS APPROACH IN HYDROLOGIC MODELING -A CASE STUDY- ŞORMAN, Ali Arda M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Ünal Sorman December 1999, 181 pages Understanding the behavior of a hydrological watershed under different rainfall-runoff conditions is a complicated process with many variables. Basin area, topography, land use, soil type and moisture condition along with rainfall amount and distribution are a few of the dominant factors considered in a realistic hydrological design. Today with the latest computer technology, integration of Remote Sensing (RS) and Geographic Information Systems (GIS) are extensively used by hydrologists to determine accurate distributed model parameters in designing more physically based hydrological models applicable regardless of the location. IllIn this thesis, Güvenç Basin, a representative research basin for Central Anatolian region in Türkiye under the supervision of Ankara General Directorate of Rural Services, is studied because of the hydro-meteorological data availability in the tract. Landsat-5 TM satellite image is processed to extract land use/land cover of the area and Digital Elevation Model (DEM) of 1:25,000 scale is generated to represent the topographic characteristics of the catchment. Data from RS and GIS studies are integrated into the TR-55 Tabular Hydrograph model using U.S. Soil Conservation Service (SCS) Curve Number (CN) method. The basin is treated both in a lumped and distributed form and several historic rainfall-runoff events are simulated to calibrate the model input parameters. The calibrated model is then used to predict flood hydrographs of various return periods ranging from 2 years to 100 years using areal average point precipitation and L-Moment regional frequency analysis rainfall data. The results are compared with the statistical flood discharges estimated by flood frequency analysis at the runoff gaging station.