ABD ve Kanada'nın terörle mücadele politikaları: Rol teorisi perspektifinden Obama ve Trudeau yönetimlerinin karşılaştırmalı analizi
The counter terrorism policies of the USA and Canada: The comparative analysis of goverments of Obama and Trudeau from the perspective of role theory
  1. Tez No: 758466
  2. Yazar: MERVE DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN BARIŞ GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terörle Mücadele, Rol Teorisi, ABD, Kanada, Terrorism, Counter Terrorism, Role Theory, The USA, Canada
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, çok sayıda ortak işbirliği ve anlaşmaya dahil olan, benzer siyasi, kültürel ve tarihi yapıları ile benzer yaşam biçimlerine sahip iki yakın müttefikin neden farklı dış politikalar benimsediği sorusuna yanıt aramaktadır. Buradan hareketle yapılan bu çalışma, benzer yaşam biçimlerine de sahip olan sınır komşuları Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'yı karşılaştırmıştır. Özellikle iki müttefikin birbirine yakın bir imaj çizen liberal liderleri Barack Obama ve Justin Trudeau dönemleri analiz edilmiş, terörle mücadele kapsamında farklı yaklaşımları ve farklı uygulamaları benimseme nedenleri incelenmiştir. Ele alınan bu konu, literatürdeki benzer devletlerin ve benzer liderlerin paralel politika izlemesine dair genel eğilimin her zaman doğru olmadığını ortaya koymuştur. Bu bağlamda yapılan karşılaştırmada farklılık nedenleri değerlenidirilirken uluslararası sistemde her devletin farklı bir rolü olduğu belirlenmiştir. Bu rollerin sabit olmaması ve tek bir rol ile sınırlı kalmaması sonucu dış politikada farklı duruş gösterildiği sonucundan yola çıkılarak Obama ve Trudeau yönetimleri karşılaştırılmıştır. Dünyayı algılama biçimleri ve siyasi görüşleri benzer olmasına karşın beklentinin aksine birbirlerinden ayrışan terörle mücadele politikaları izledikleri ve bunun belirledikleri ulusal rol kavramları ile doğrudan ilişkili olduğu savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is searching for an answer to why two close allies, who have similar way of life with their similar political, cultural and historical structures and involve in several common agreements and cooperations, adopt different foreign policies. Starting from this point of view, this study compares the United States of America and Canada, the borders that have similar way of life. Especially, the periods of the liberal leaders Barack Obama and Justin Trudeau who build a close image to each other are analysed, different approaches within counter terrorism and the reasons of adaptation of different implementations are examined. This topic declares that overall tendency on the parallel policies of similar states and leaders is not always true. Within the framework of this comparison, it is determined that each states has a different role on international system by evaluating the different reasons. The methods of Obama and Trudeau are compared on the basis of different attitudes on foreign policies in the result of not limited to only one role and unstable of these roles. It is argued that they adopt different policies of counter terrorism in contrary to expectations and this is directly related to national role concepts which they determine even though the way of perception of world and the political views are similar.